Švicarski frank glede na evro na rekordni vrednosti

Gospodarstvo 29. Sep 202218:06 0 komentarjev
Frank
PROFIMEDIA

Švicarski frank, ki velja za varno naložbo, glede na evro beleži rekordne vrednosti. Potem ko se je evro v ponedeljek spustil do 0,94 franka, je trenutno pri 0,96 franka. S tem je švicarska valuta v primerjavi z evrom najdražja od vpeljave skupne evropske valute pred več kot 20 leti, z izjemo šoka leta 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre bolj za šibkost evra kot za moč franka, gibanja na valutnih trgih po poročanju AFP komentira stroka. Gospodarstvo območja evra namreč izgublja zagon in mu ob energetski krizi grozi recesija.

Švicarska centralna banka pa je opustila politiko negativnih obrestnih mer, ki je bila s ciljem preprečiti precenjevanje franka v veljavi od leta 2015. Tistega leta je nepričakovano opustila mehanizem vzdrževanja tečaja nacionalne valute, frank pa je močno poskočil.

Tudi švicarski centralni bankirji ta čas želijo zajeziti inflacijo. Sredi rastočih cen energije rast franka pomaga švicarskemu gospodarstvu in omejuje rast cen življenjskih potrebščin.

Avgusta so imeli v Švici 3,5-odstotno letno inflacijo, kar je sicer največ v 29 letih, a močno pod 9,1 odstotka, kolikor je rast cen življenjskih potrebščin na letni ravni v povprečju znašala v državah z evrom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!