TEŠ vrača žogico velenjski komunali: “Opozarjali smo vas”

Gospodarstvo 26. Jul 202113:00 > 14:06 1 komentar
Termoelektrarna Šoštanj
Bor Slana/BOBO

Odgovorne v Komunalnem podjetju Velenje in Mestni občini Velenje smo lani večkrat opozorili na izredno rast cen emisijskih kuponov in jih pozivali k pravočasnemu nakupu emisijskih kuponov. Tako se v Termoelektrarni Šoštanj odzivajo na kritike iz Velenja po vloženi zahtevi za podražitev daljinskega ogrevanja zaradi strme rasti cen emisijskih kuponov.

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) je junija na Agencijo za energijo RS naslovila zahtevo po povišanju cene toplote za daljinsko ogrevanje za 37 odstotkov.

Svet velenjske komunale je prejšnji teden obravnaval izračune, po katerih bi se ob takem dvigu cen toplotne energije cena za njihove končne uporabnike (gospodinjstva, poslovne odjemalce in industrijo) povišala za od 30 do 35 odstotkov. Dvig cen bi torej skorajda v celoti prenesli na končne uporabnike.

S komunale so ob tem sporočili, da nasprotujejo tako visokemu dvigu cene, TEŠ in Agencijo za energijo pa pozvali, da pri kalkulacijah med drugim upošteva tudi pozitivne učinke marčevske izvensodne poravnave med Alstomom in TEŠ, vredne 261 milijonov evrov, ter znižan strošek amortizacije zaradi slabitve sredstev v letu 2020.

“Nimamo vpliva”

V TEŠ so danes pojasnili, da se v razpravi okrog razlogov za dvig cen pojavljajo netočne interpretacije. Kot pravijo, se je fiksni del cene toplotne energije, na katerega ima TEŠ vpliv, pri zadnji spremembi cene znižal.

Problem je v variabilnem delu, ki se hitro spreminja “zaradi izredne rasti tržnih cen emisijskih kuponov in sočasnega nadaljnjega zmanjševanja števila brezplačnih emisijskih kuponov za toplotno energijo”.

Na ta del TEŠ nima vpliva, pravijo, danes pa predstavlja tri četrtine cene energije.

Pozivali k predčasnemu nakupu

Podlaga za zahtevo za dvig cen so rastoče cene emisijskih kuponov, ki pomembno vplivajo na stroške in posledično na ceno energije. Od začetka lanskega leta do danes se je cena dvignila s 15,3 na današnjih več kot 50 evrov za kupon.

Kot pravijo v TEŠ, po dogovoru med podjetjema datum zakupa emisijskih kuponov za posamezno leto in s tem tudi potrditev cene emisijskih kuponov določi Komunalno podjetje Velenje, TEŠ (oziroma zanj lastnik HSE) pa potem zakupi potrebno količino kuponov. Lani so po lastnih navedbah odgovorne v Komunalnem podjetju Velenje in Mestni občini Velenje kot večinsko lastnico komunale “večkrat opozarjali na izredno rast cen emisijskih kuponov in jih pozivali k pravočasnemu nakupu emisijskih kuponov, saj bi se s tem zagotovila nižja cena toplotne energije vsaj za tekoče leto”.

A očitno se v velenjskem podjetju niso odzvali, saj je bil nakup kuponov za lansko leto izveden 31. marca letos, in sicer po ceni 42,43 evra za kupon. Metodologija za določanje cen toplotne energije predpisuje, da se cena oblikuje na podlagi zadnje nakupne cene kuponov – tako so v TEŠ na Agencijo za energijo RS naslovili zahtevo za dvig cen, upoštevajoč ceno kuponov iz marčevskega nakupa. Zaradi zvišanja stroškov se prodajna cena dvigne za 37 odstotkov, so pojasnili v Šoštanju.

Zakaj ne kupijo vnaprej?

Kot rečeno, se emisijski kuponi v zadnjem času hitro dražijo. Ta mesec je cena na borzi presegla mejo 50 evrov za kupon. Analitiki napovedujejo, da se bodo cene še dvigovale.

V TEŠ ob tem opozarjajo, da tudi zakup za letošnje leto s strani Komunalnega podjetja Velenje še ni izveden in da od podjetja še niso prejeli zelene luči, da ga opravijo. Zakaj kuponov ne kupijo čimprej, glede na jasen trend zviševanja cen, smo vprašali velenjsko komunalo. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje