Tesla bo bitcoine ponovno sprejemal, ko bodo bolj zeleni

Gospodarstvo 14. Jun 202111:40 0 komentarjev
Bitcoin
Dado Ruvic/REUTERS

Ameriški proizvajalec avtomobilov Tesla bo kriptovaluto bitcoin ponovno sprejemal, ko bo njeno rudarjenje bolj zeleno, je na Twitterju v nedeljo napovedal glavni izvršni direktor in ustanovitelj podjetja Elon Musk. Bitcoin je čez noč pridobil okoli 10 odstotkov vrednosti.

Elon Musk se je v nedeljo na Twitterju odzval na čivk medija Cointelegraph in napovedal, da bo Tesla bitcoin ponovno sprejemal kot plačilno sredstvo, ko bo rudarjenje te kriptovalute postalo bolj zeleno. Kot “razumno” je pri tem ocenil okoli 50-odstotno rabo čiste energije s pozitivnim bodočim trendom.

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je februarja povzročil pravo evforijo na kripto trgih, ko je napovedal, da bo sprejemal plačila v bitcoinih. To možnost je omogočil s koncem marca, a si je kasneje Musk premislil, češ da je bitcoin trenutno preveč škodljiv za okolje. Sledil je padec vrednosti te najstarejše kriptovalute.

Danes je bitcoin pridobil okoli 10 odstotkov vrednosti in se približal meji 40.000 dolarjev. Na kripto borzi Bitstamp je trenutno vreden okoli 39.300 dolarjev.

Musk se je sicer s tvitom odzval na članek, ki namiguje, da milijarder s svojimi tviti, ki močno vplivajo na vrednost bitcoina, manipulira s trgom v dobro svojega podjetja. Ob tem je navedel, da je Tesla prodala le okoli 10 odstotkov bitcoinov, ki jih je imela v svoji lasti, s čimer je želela potrditi, da gre za likvidno premoženje.

Tesla je v začetku februarja v bitcoin investiral okoli 1,5 milijarde dolarjev.

Kitajski rudarji bitcoinov škodljivi za okolje

Znanstvena revija Nature je nedavno objavila študijo, ki kaže, da kitajski rudarji bitcoinov – ti ustvarijo skoraj 80 odstotkov vse svetovne trgovine s kriptovalutami in so pogosto povezani s premogovnimi elektrarnami – ogrožajo doseganje podnebnih ciljev države. Pri rudarjenju bitcoinov gre za računske postopke, ki jih izvajajo računalniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!