Več kot polovica Slovencev ni izkoristila lanskoletnih bonov

Gospodarstvo 16. Jun 202115:24 > 21. Jun 2021 19:39 0 komentarjev
Ljudje na pomolu v Ankaranu
BOBO

Do 15. junija je bilo unovčenih skupaj 46,6 odstotka turističnih bonov iz leta 2020 v skupni vrednosti dobrih 136 milijonov evrov. V sklopu predloga novega interventnega zakona za pomoč turizmu, gostinstvu in drugim panogam, ki jih je epidemija covida-19 najbolj prizadela, pa bo letos na voljo nov bon, in sicer bodo polnoletni prejeli bone v vrednosti 120 evrov, mlajši pa za 60 evrov.

V soboto bo točno eno leto od začetka unovčevanja turističnih bonov, ki jih je vlada namenila državljanom za okrepitev turističnega sektorja. Ta je bil med epidemijo med najbolj prizadetimi gospodarskimi panogami. Od 19. junija 2020 do 15. junija 2021 je bilo skupaj unovčenih 954.483 bonov v skupni vrednosti 136.104.253 evrov, kar znaša 38,1 odstotka od zneska potencialno vseh unovčenih bonov.

Za prvi paket bonov več kot 356 milijonov evrov

Kot so nam pojasnili na Finančni upravi (Furs), sta odstotka različna, ker nekateri upravičenci bona še niso unovčili v celotni njegovi vrednosti. Skupno število potencialnih upravičencev do bona je sicer 2.047.261 skupna vrednost bonov, če bi jih vsi unovčili, pa znaša 356.858.450 evrov, so nam podatke posredovali s Fursa.

Ker nekaterim bonov, zaradi večmesečnega zaprtja turističnih nastanitev in vladnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, še ni uspelo unovčiti, smo na ministrstvo za gospodarstvo naslovili vprašanje, ali načrtujejo veljavnost bonov za obdobje, ko so bile nastanitve zaprte, podaljšati. Veljavnost lanskoletnih bonov sicer poteče konec tega leta. Z ministrstva za gospodarstvo so odgovorili, da dodatno podaljšanje turističnih bonov zaenkrat ni predvideno.

Spomnimo, da so prve bone za pomoč turistični panogi lani sprejeli v tretjem protikoronskem zakonu. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, odrasli za 200 evrov, mladoletni pa za 50 evrov. Največ bonov smo koristili v obalno-kraški in gorenjski regiji.

Ali vam pripadajo turistični boni oziroma kakšen del še lahko unovčite, lahko preverite tukaj.

Letošnji boni v vrednosti 120 in 60 evrov

Na ministrstvu za gospodarstvo so tudi letos predlagali uvedbo novih turističnih bonov v sklopu novega interventnega zakona za gospodarstvo, ki med drugim nudi pomoč turizmu in gostinstvu. Kot poroča STA, so ukrepi ovrednoteni na 287,2 milijona evrov, od tega je ocenjena vrednost novih bonov, ki jih bodo prejeli vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junija 2021, na 230,6 milijona evrov. Unovčiti jih bo mogoče za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture, veljavni pa bodo do konca tega leta.

Polnoletni bodo prejeli bone v vrednosti 120 evrov, mlajši pa za 60 evrov. Tako kot turistični boni, ki so jih lani prejeli vsi prebivalci Slovenije in jih je mogoče unovčiti še do konca tega leta, bodo zabeleženi kot dobroimetje v informacijskem sistemu Fursa. Prav tako bodo prenosljivi med ožjimi družinskimi člani ter jih bo mogoče koristiti v več delih.

Odločanje o vrednosti bona je bilo sprva načrtovano na vladni seji prejšnji teden, a končne odločitve, zaradi prekinitve razprave, niso sprejeli.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!