Turistični bum v Mariboru: maja za 267 odstotkov več turistov kot lani

Gospodarstvo 25. Jun 202215:51 > 16:02 0 komentarjev
Maribor
PROFIMEDIA

V slovenskem turizmu se to poletno sezono nadejajo rezultatov, ki se bodo približali predkoronskim časom. Ljubljanski hotelirji ocenjujejo, da bodo nastanitvene kapacitete v prestolnici poleti dosegle skoraj 100-odstotno zasedenost. Pozitivno v poletje zrejo tudi v štajerski prestolnici, saj podatki za marec, april in maj kažejo, da so se že zelo približali številu prenočitev iz leta 2019.

V Sloveniji bo letošnja poletna turistična sezona prva od izbruha pandemije covida-19, ki bo potekala brez omejitvenih ukrepov. Številni se tako po skoraj dveh letih mirovanja že mrzlično pripravljajo na oddih. Nekateri bodo svoje počitnice preživeli v tujini, številni pa poleg tujih obiskovalcev doma.

Epidemija covida-19 je svoj prijem na poletno dopustovanje res zrahljala, so pa nanj začele še bolj vplivati podražitve. Čeprav so se cene turističnih aranžmajev ponekod dvignile, je povpraševanje izjemno.

Kakšna bo turistična sezona v prestolnici?

Da bo poletna sezona postregla z boljšimi rezultati kot v preteklem letu, kažejo tudi podatki Javnega zavoda Turizem Ljubljana. Ljubljanski hotelirji namreč za mesec julij in avgust ocenjujejo 90-odstotno zasedenost hotelskih sob.

“Zaenkrat še ne poznamo dejanskega vpliva energetske draginje, če ta ne bo močan, v letošnjem letu pričakujemo boljšo sezono od predkoronske,” so pojasnili za N1. Glede na začasne podatke statističnega urada bodo tudi letos v Ljubljani prednjačili tuji gostje. “Tuji gostje so od začetka leta do aprila ustvarili 89 odstotkov nočitev, domači pa 11 odstotkov, skupno je bilo 351.318 nočitev. Povprečna doba bivanja je 2,2 dneva,” so podatke predstavili v Turizmu Ljubljana.

Ljubljana
PROFIMEDIA

V prestolnici letos sicer pripravljajo pester nabor zanimivih in tematsko obarvanih večdnevnih paketov doživetij Ljubljane, vedno več povpraševanja pa beležijo predvsem po butični ponudbi. “Torej po nišnih produktih, ki so značilni samo za Ljubljano, skozi katere spoznavajo njeno dediščino in hkrati nekaj posebnega doživijo,” so dodali v Turizmu Ljubljana. V prestolnici pri pripravi turistične ponudbe sicer zasledujejo strateške cilje, torej da gostje ostanejo dlje časa.

Prav tako opažajo, da gostje iščejo predvsem varne, zelene, okolju prijazne, čiste, trajnostne in čedalje bolj tudi butične destinacije. “In Ljubljana je na tem področju že ena vodilnih na svetu. Nenazadnje je bila Ljubljana nedavno razglašena za najboljšo destinacijo Evrope 2022. Je tudi ena vodilnih destinacij na področju trajnostnega turizma v svetovnem merilu in edina destinacija v širši regiji, ki je prejela naziv Zelena prestolnice Evrope 2016,” so še dodali v Turizmu Ljubljana.

Spodbudni rezultati mariborskega turizma

Statistični podatki niso spodbudni zgolj za Ljubljano, temveč tudi za štajersko prestolnico. V maju so zabeležili za 267 odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani. Ti so opravili za 148 odstotkov več prenočitev kot maja 2021.

“Podatki za marec, april in maj kažejo, da so se v štajerski prestolnici že zelo približali številu prenočitev v omenjenih mesecih v letu 2019. Letos so največ prenočitev ustvarili turisti iz Slovenije, Hrvaške in Nemčije,” so za N1 pojasnili v Zavodu za turizem Maribor. Od januarja do maja so v primerjavi z letom poprej zabeležili 262-odstotno rast števila prenočitev, v primerjavi s prvimi petimi meseci “predkoronskega” leta 2019 pa je bilo teh manj – za okoli 18 odstotkov.

Maribor
PROFIMEDIA

Letos bodo v Mariboru obiskovalce poskušali pritegniti s 24 vinskimi večeri pred Hišo Stare trte na Lentu in desetimi koncerti v cerkvici sv. Bolfenka na Pohorju. “Na podlagi do sedaj zabeleženih podatkov o nočitvah in prihodih turistov se nadejamo, da se bo trend rasti nadaljeval tudi v naslednjih mesecih in da bomo še naprej dosegali rezultate, ki bodo blizu tistim iz leta 2019,” so še dodali v Zavodu za turizem Maribor. Poletno sezono v Mariboru bodo sicer odprli z znamenitim Festivalom Lent, ki se začel včeraj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!