Twitter odslej v rokah Elona Muska

Gospodarstvo 25. Apr 202215:41 > 22:50 1 komentar
Musk Twitter
Dado Ruvić/Illustration/File Photo/REUTERS

Izvršni direktor tesle Elon Musk bo prevzel vodenje družbenega omrežja Twitter, ki ima vplivno vlogo tudi pri oblikovanju politične in medijske agende na obeh straneh Atlantika. Dogovor o prodaji platforme z 217 milijoni uporabnikov je vreden 44 milijard dolarjev (41 milijard evrov). Prvotna nepripravljenost na prodajo s strani delničarjev družbe je, kot kaže, usahnila zatem, ko je Musk potrdil nov paket financiranja.

Izvršni direktor Tesle in najbogatejši človek na svetu Elon Musk je zmagal v boju za prevzem vplivnega družbenega omrežja Twitter. Zanj bo odštel 44 milijard dolarjev (41 milijard evrov). Po sklenitvi prodajnega dogovora je Musk sedaj odgovoren za podjetje z 217 milijoni uporabnikov. Delnice podjetja so od napovedi, da Twitter ponovno preučuje Muskovo ponudbo, narasle za šest odstotkov.

“Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva,” je zapisal Musk v objavi, v kateri je potrdil prevzem. Dodal je, da želi Twitter narediti “boljši kot kdaj koli prej”, mu dodati nove funkcionalne lastnosti ter možnost vpogleda v izvorno kodo algoritmov. S tem pa da bi povečal zaupanje ljudi in pomagal premagati nezaželene “bote”.

Musk je sicer že minuli četrtek sporočil, da ima za prevzem Twitterja pripravljenih 46,5 milijarde dolarjev (43,4 milijarde evrov), a je vodstvo podjetja sporočilo le, da o ponudbi ponovno razmišlja. “Twitter ponovno preučuje ponudbo in bolj verjetno kot prej je, da se bo poskušal pogajati,” je poročal Wall Street Journal.

Do dogovora je prišlo po nekaj dramatičnih tednih in špekulacijah. Upravni odbor družbe Twitter je namreč že sredi aprila zavrnil ponudbo ameriškega milijarderja za odkup podjetja. Odbor je to naredil s potezo, ki ji v gospodarskem žargonu pravijo “strupena tabletka” in je namenjena obrambi pred sovražnimi prevzemi. Upravni odbor je namreč soglasno sklenil, da če ena sama oseba ali skupina pride do 15-odstotnega deleža v podjetju brez odobritve odbora, lahko vsi drugi delničarji kupijo več delnic s popustom. Ta odločitev naj bi zmanjševala možnost, da bi posameznik ali skupina prevzela nadzor prek akumulacije delnic na prostem trgu brez plačila ustrezne premije delničarjem ali brez zadostnega časa, da lahko odbor ustrezno preuči, kaj je v najboljšem interesu delničarjev.

Musk, ki je imel že prej v lasti 9,2 odstotka delnic Twitterja, je v četrtek tako napovedal, da se glede prevzema Twitterja namerava obrniti neposredno na delničarje družbe. “Do morebitnega preobrata s strani Twitterja prihaja po tem, ko se je Musk v petek zasebno sestal z več delničarji podjetja,” je poročanje Wall Street Journala povzemala francoska tiskovna agencija AFP. Kot so neimenovani viri pojasnili za ameriški finančni časnik, je Musk svoje stališče predstavil izbranim delničarjem v seriji video klicev, pri čemer se je osredotočil na aktivno upravljane sklade v upanju, da bodo lahko vplivali na odločitev podjetja. Musk je predsedniku Twitterja Bretu Taylorju pred kratkim povedal, da se njegova prvotna ponudba z dne 14. aprila v višini 54,20 dolarja (50,62 evra) na delnico ni spremenila, je poročanje poročanje Wall Street Journala še povzemala AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje