Zaradi nemirov v Kazahstanu velik padec vrednosti bitcoina

Gospodarstvo 07. Jan 202217:15 > 18:29 0 komentarjev
Bitcoin
PROFIMEDIA

Bitcoin izgublja vrednost, pomemben razlog za to pa so nemiri v Kazahstanu. Kazahstan je namreč drugo največje središče za rudarjenje bitcoina, ta dejavnost pa je bila ta teden v državi onemogočena, saj so kazahstanske oblasti v želji, da obvladajo dogajanje, izklopile internet.

Nemiri v srednjeazijski državi Kazahstan, ki so izbruhnili pred dnevi zaradi povišanja cen utekočinjenega plina, ki ga mnogi uporabljajo za pogon avtomobilov, vplivajo tudi na vrednost bitcoina. Vrednost te kriptovalute je v četrtek padla, saj so v sredo v državi izklopili internet, kar je onemogočilo rudarjenje bitcoinov, pišejo tuji mediji.

Kazahstan je pomemben v svetu bitcoina, navaja britanski Guardian. Po navedbah revije Forbes država od avgusta v svetovnem merilu gosti slabo petino (18 odstotkov) aktivnosti rudarjenja bitcoinov. Lani je bila po podatkih cambriškega centra za alternativne finance drugi največji center rudarjenja, in sicer za ZDA.

Veliko kriptorudarjev je svojo aktivnost preselilo v Kazahstan po tem, ko je Kitajska lani prepovedala rudarjenje kriptovalut. Ne le da je Kazahstan sosednja država Kitajske, glede na svoje zaloge nafte, plina in premoga je tudi pomembna proizvajalka energije.

Vrednost bitcoina od septembra ni bila tako nizka

Vrednost bitcoina je v četrtek padla na slabih 38.000 evrov (43.000 ameriških dolarjev), danes pa je njegova vrednost približno 36.500 evrov, kar je najmanj od septembra.

Padec vrednosti bitcoina spričo dogajanja v Kazahstanu med drugim odpira vprašanje, ali bodo rudarji kriptovalut z namenom, da bi se izognili nevšečnostim v prihodnje, zdaj nov dom iskali v ZDA, piše medijska hiša CNBC. Če jih bodo, seveda, ZDA lahko sprejele glede na zmogljivosti.

Rudarjenje bitcoinov, sploh neprijavljeno, enako kot drugod po svetu negativno vpliva na okolje v Kazahstanu. Za rudarjenje kriptovalut se namreč porablja veliko energije, ki jo v državi pridobivajo iz fosilnih virov, večinoma premoga, kar pa pomeni onesnaženje.

Ne le dogajanje v Kazahstanu, trg kriptovalut je zamajala tudi sredina objava povzetkov z zadnjega obora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki kažejo na pripravljenost banke na hitrejše zviševanje obrestnih mer, navaja STA. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!