V EU razburjajo leti s “praznimi” letali

Gospodarstvo 06. Jan 202218:35 0 komentarjev
letalo, letalski prevoznik
PROFIMEDIA

V EU te dni prah dviguje novica, da letalske družbe, med njimi Lufthansa in Brussels Airlines, opravljajo polete s praznimi ali na pol praznimi letali, da bi obdržale pravico do slotov za pristajanje in vzletanje, ki bi jih sicer izgubile. Prevozniki pojasnjujejo, da jih k temu silijo pravila, zaradi česar kritike letijo na Evropsko komisijo.

Brussels Airlines naj bi spričo upadanja številna potnikov zaradi pandemije covida-19 to zimo opravil 3000 praznih ali malo zasedenih letov. V matični družbi Lufthansi pa pričakujejo, da bodo v tej zimski sezoni opravili 18.000 letov, ki bi bili sicer odpovedani zaradi pomanjkanja potnikov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Letalski prevozniki pojasnjujejo, da jih pravila, da zapolnijo 50 odstotkov svojih slotov ali pa jih bodo izgubili, sili v opravljanje poletov s praznimi ali na pol praznimi letali. Gre sicer za znižanje s prvotno 80-odstotne ravni izpeljanih letov v obdobju pred pandemijo.

Znižane kvote so bile uvedene marca lani v odziv na težak položaj letalskih družb kot posledica upada števila potnikov zaradi pandemije v Evropi. Evropska komisija je decembra lani sicer sporočila, da bo 50-odstotna raven v letošnji poletni sezoni dvignjena na 64 odstotkov, še navaja AFP.

Pravila v nasprotju s cilji podnebne nevtralnosti

Belgijska vlada je komisijo že pozvala, naj znova razmisli o pravilih glede uporabe slotov. Minister za mobilnost Georges Gilkinet je na evropsko komisarko za promet Adino Valean naslovil pismo, v katerem je opozoril, da so pravila z ekonomskega in ekološkega vidika nerazumljiva in v nasprotju s cilji podnebne nevtralnosti EU.

Minister je pozval k omilitvi pravil glede slotov in k zagotovitvi večje prilagodljivosti za letalske prevoznike pri organizaciji letov.

Pri komisiji so v sredo pojasnili, da se “zmanjšano povpraševanje potrošnikov že odraža v precej znižani stopnji 50 odstotkov v primerjavi z običajno 80-odstotno stopnjo uporabe”. “Komisija pričakuje, da bodo opravljeni leti sledili povpraševanju potnikov in državljanom nudili prepotrebno stalno povezljivost po zraku,” je povedal njen govorec.

Lufthansa
Kai Pfaffenbach/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!