V koronskih letih 2020 in 2021 izplačanih za 2,3 milijarde evrov državnih pomoči

Gospodarstvo 25. Maj 202214:01 0 komentarjev
maske denar
Profimedia

V koronskih letih 2020 in 2021 je bilo izplačanih za 2,3 milijarde evrov državnih pomoči. Gre za ukrepe, ki so bili namenjeni subjektov, ki na na trgu opravljajo gospodarsko dejavnost. Skupni obseg vseh ukrepov, povezanih z epidemijo, pa znaša 4,5 milijarde evrov.

V letih 2020 in 2021, ko so veljali številni omejitveni ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa, je bilo v Sloveniji izplačanih za 2,3 milijarde evrov državnih pomoči. Skupni neposredni obseg ukrepov, povezanih s covidom-19, pa je bil še višji, namreč 4,5 milijarde evrov, piše v poročilu o državnih pomočeh, ki ga je danes sprejela vlada.

Državno pomoč so predstavljali ukrepi, ki so bili selektivni in so bili namenjeni subjektom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost na trgu. Niso pa državne pomoči predstavljali tisti, ki so bili namenjeni vsem subjektom v Sloveniji pod enakimi pogoji, fizičnim osebam ter javnim storitvam.

Danes obravnavano poročilo o državnih pomočeh zajema obdobje od leta 2017 do 2020, vendar so zaradi boljšega pregleda in odziva države na covid-19 vanj vključili tudi podatke iz leta 2021. Delo v letu 2020 in tudi 2021 je temeljilo predvsem na usklajevanju interventnih zakonov in priglasitvi ukrepov pomoči Evropski komisiji, so po seji vlade sporočili s finančnega ministrstva.

Po letih postopnega naraščanja se je obseg državnih pomoči leta 2019 nekoliko zmanjšal, predlani pa zopet narasel. V letu 2020 je bilo v Sloveniji izplačanih približno 1,77 milijarde evrov državnih pomoči, od tega približno 1,27 milijarde evrov za reševanje gospodarskih razmer kot posledice izbruha epidemije. Preostalih 501,64 milijona evrov, kar je 29,35 milijona evrov več kot leta 2019, pa je bilo namenjenih ostalim kategorijam pomoči.

V zadnjih štirih letih se struktura in razmerje med največjimi kategorijami pomoči v Sloveniji nista bistveno spremenila. Največji delež ohranjajo pomoči za varstvo okolja in energijo, sledijo pomoči za zaposlovanje. Državne pomoči so bile večinoma izplačane kot subvencije, sledijo pa pomoči, ki se dodeljujejo v obliki znižanja prispevkov za socialno varnost ter davčnih oprostitev in izjem. Primerjava z EU kaže, da ima Slovenija primerljiv obseg in strukturo državnih pomoči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!