V Melaminu vsaj pol leta ne bodo nižali plač, v Kočevju javnost v precepu

Gospodarstvo 17. Maj 202215:49 0 komentarjev
Melamin
Bojan Štefanič/Bobo

V podjetju Melamin, kjer po četrtkovi nesreči potekajo sanacijska dela, vsaj šest mesecev ne bodo zniževali plač zaposlenim. Medtem je v delu javnosti slišati tudi pozive k selitvi podjetja na drugo lokacijo, a v tem trenutku to še ni mogoče. "Javnost je v precepu," poudarja kočevski župan, zato bodo dolgoročno iskali nove lokacije za primere širitve podjetja, ki si ga še vedno želijo v Kočevju.

Po besedah direktorja podjetja Melamin Srečka Štefaniča plač zaposlenih ne bodo zniževali najmanj šest mesecev. Kot smo že poročali, so imeli v podjetju zavarovane tudi plače. Na objektu že potekajo sanacijska dela, del tovarne, ki je ostal nepoškodovan – oddelek obutvenega programa, pa bo verjetno začel obratovati že v 14 dneh, je povedal Štefanič in dodal, da bo sledila enota les.

Bojan Štefanič /BOBO

Na seji nadzornega sveta so včeraj izdelali in potrdili načrt obnove, kjer so začrtane faze rekonstrukcije, po katerih bi bila dokončna normalizacija dosežena v letu in pol. Jutri je načrtovan tudi skupni sestanek predstavnikov podjetja z ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je namenjen pripravi vloge za povračilo škode po 107. členu (alineja 2b) evropske pogodbe, ki predvideva “pomoč za povrnitev škode, ki so jo povzročile naravne nesreče ali izjemni dogodki”. Ocenjena škoda je 36 milijonov evrov.

Luka Štancl/Pixsell/Bobo

Da si želijo čim prej vzpostaviti normalno delovanje, priča tudi, da v podjetju že naročajo novo opremo, v prihodnjih dneh se bodo začele aktivnosti razporejanja zaposlenih bodisi za pomoč pri sanacijskih delih bodisi za začasno razporeditev na delo v drugih podjetjih, a kot je znova poudaril direktor, je podjetju ohranitev delovnih mest v interesu, zato ni bojazni, da bi ljudje ostali brez služb.

Do konca tedna bo oblikovana tudi posebna komisija, ki jo bo vodil poveljnik kočevskega štaba civilne zaščite Antun Gašparac, sestavljena pa bo iz občinskih svetnikov, predstavnikov zainteresirane javnosti, občinske uprave in podjetja, njen cilj pa bo spremljati aktivnosti, povezane s sanacijo Melamina. Komisija bo redno poročala občinskemu svetu, pa tudi javnosti o poteku sanacije. Pri tem pa ji bo podjetje dolžno omogočiti vpogled v vso razpoložljivo dokumentacijo, ki jo bo potrebovala pri svojem delu. Komisija bo imela tudi nalogo proučiti možnosti umestitve podjetja na drugo lokacijo, a dogovor je jasen, da se bo to zgodilo zgolj v primeru širitve podjetja.

Javnost je v precepu

Sicer je v Kočevju slišati tudi pozive za premestitev tovarne na drugo lokacijo, a kot so že včeraj povedali na izredni seji občinskega sveta, bi to predstavljalo previsok strošek, kar je tudi potrdil direktor podjetja. Tudi sanacija zdajšnje tovarne je že potrjena, realno v tem trenutku to ni mogoče, so jasni v Kočevju. Župan Vladimir Prebilič je povedal, da trenutno selitev ni mogoča niti zato, ker je sistem med seboj prepleten. So pa na včerajšnji seji iskali kompromis, da se na trenutni lokaciji ohranijo tisti deli podjetja, ki niso neposredno vezani na predelavo, obdelavo ali uporabo kemikalij.

Bojan Štefanič /BOBO

“Menili smo, da v primeru širitve Melamina na osnovi kemijske predelave nove vsebine na to lokacijo ne morejo priti,” je še povedal Prebilič, ki priznava, da je javnost v precepu, saj se vsi zavedajo, da je Melamin največji delodajalec, da so družbeno odgovorni in vlagajo tudi v lokalno okolje. “Nismo za to, da se Melamin zapre, ampak da se v prihodnje podjetje naredi še bolj varno in da podjetje ostane v Kočevju,” je poudaril Prebilič in dodal, da želijo najti rešitev, ki bo sprejemljiva vsem in ki bi zagotavljala več varnosti, saj se človeških napak ne da v celoti predvideti in preprečiti. Da se bo dolgoročno iskala nadomestna lokacija za podjetje v primeru širitve, je potrdil tudi direktor podjetja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!