V Nemčiji največji skok cen proizvajalcev po letu 1949

Gospodarstvo 21. Sep 202211:07 0 komentarjev
PROFIMEDIA

V Nemčiji letos zaznavajo največji skok cen proizvajalcev od leta 1949, ko so začeli voditi statistiko. Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih pa se tudi v Sloveniji še vedno dražijo.

V Nemčiji so cene pri proizvajalcih avgusta še naprej naraščale do rekordne ravni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Energenti so se tako po podatkih nemškega statističnega urada v primerjavi z istim obdobjem lani podražili za 45,8 odstotka.

To je največja rast v letu dni od začetka vodenja statistike leta 1949, še piše dpa. Tudi cene proizvajalcev so dosegle rekordno rast. Avgusta so bile tako denimo v primerjavi s predhodnim mesecem za 7,9 odstotka višje.

Velik vpliv na porast cen ima tako tudi podražitev cen energentov, ki so se v enem letu v povprečju podražili za 139 odstotkov. Zemeljski plin je bil avgusta za 209,4 odstotka dražji kot pred letom dni, elektrika pa za kar 269,1 odstotka, še piše dpa. 

Visoke cene energentov vplivajo tudi na polizdelke, ki so se podražili za 17,5 odstotka. Nemška tiskovna agencija kot primer navaja ceno kovin in osnovnih kemikalij. Prizadete pa so bile tudi trajne in potrošne dobrine, in sicer za 10,9 in 16,9 odstotka. Hrana je avgusta v povprečju stala 22,3 odstotka več kot v istem mesecu lani.

Tudi v Sloveniji cene vse višje

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se v primerjavi z julijem zvišale za 1,5 odstotka. Proizvodi za prodajo na domačem trgu so bili dražji za 2,1 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 0,8 odstotka. Pri slednjih so se cene za prodajo na trgih držav v evrskem območju dvignile za 0,9 odstotka, na trgih držav zunaj evrskega območja pa za 0,7 odstotka.

Podražili so se energenti (za 10 odstotkov), proizvodi za široko porabo (za 1,1 odstotka) in surovine (za en odstotek), pocenili pa proizvodi za investicije (za 0,1 odstotka). Najizraziteje so zrasle cene v oskrbi z električno energijo (za 12,5 odstotka). Sledile so podražitve v proizvodnji tekstilij (za 2,6 odstotka) ter proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za 2,5 odstotka). Najbolj so se znižale cene v tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa (za 2,9 odstotka), v proizvodnji oblačil (za 1,7 odstotka) ter pridobivanju rudnin in kamnin (za 1,6 odstotka).

Glede na avgust lani pa so se cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih zvišale za 21 odstotkov. Cene proizvodov za prodajo na domačem trgu so zrasle za 25,3 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 16,7 odstotka, in sicer na trgih držav evrskega območja za 19,3 odstotka in na trgih držav zunaj evrskega območja za 11,7 odstotka.

Energenti so se podražili za 82,1 odstotka, surovine za 23,1 odstotka, proizvodi za široko porabo za 13 odstotkov in proizvodi za investicije za 10,9 odstotka.

V enem letu so se najbolj zvišale cene v oskrbi z električno energijo (za 125,2 odstotka). Sledili so proizvodnja papirja in izdelkov iz papirja (za 41 odstotkov), tiskarstvo in razmnoževanje posnetih nosilcev zapisa (za 30,6 odstotka) ter proizvodnja kovin (za 28,5 odstotka). Cene so se znižale v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (za šest odstotkov) ter v proizvodnji drugih vozil in plovil (za 2,9 odstotka).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!