Čeferin za N1 potrdil, da se je v Sloveniji srečal z enim najbogatejših Kitajcev

Gospodarstvo 05. Jul 202219:35 > 06. Jul 2022 09:20 1 komentar
Aleksander Čeferin Jack Ma
PROFIMEIDA

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je za N1 potrdil, da ga je v Sloveniji obiskal kitajski milijarder Jack Ma. Šlo je za zasebni obisk.

V oddaji Svet so poročali, da naj bi v torek zjutraj na brniško letališče z zasebnim letalom priletel kitajski milijarder in ustanovitelj spletnega veletrgovca Alibaba Jack Ma. Da je Ma res v Sloveniji, je za N1 potrdil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin (Čeferin in Ma sta dobra prijatelja). “Šlo je za zasebni obisk prijatelja, zato vsebine pogovorov ne morem deliti z javnostjo,” je za N1 sporočili Čeferin. Spomnimo, na začetku epidemije covida-19 je Ma na prošnjo Čeferina Sloveniji tudi doniral 300 tisoč zaščitnih mask.

Ma je eden glavnih obrazov tehnološkega razcveta na Kitajskem in trenutno 67. najbogatejši Zemljan. Njegovo premoženje je ocenjeno na slabih 26 milijard dolarjev (25,3 milijarde evrov), zaslovel pa je z ustanovitvijo Alibabe, kitajskega spletnega trgovca po vzoru Ebaya.

Skupaj z vzponom Alibabe je Ma hitro postal prvi obraz Kitajske ter predstavljal močno in glamurozno različico države. Pogosto se je srečeval s svetovnimi voditelji, med drugim z nekdanjim predsednikom ZDA Barackom Obamo. Konec leta 2020 je padel v nemilost kitajske oblasti, saj je kritiziral kitajski finančni sistem in pozval k reformam.

Alibaba
PROFIMEDIA

V zadnjih dveh letih se je njegovo premoženje prepolovilo

Po nastopu na gospodarskem forumu v Šanghaju je za tri mesece izginil iz javnega življenja, kitajski regulatorji pa so njegovemu konglomeratu (ob Alibabi je Ma ustanovil še Ant Group, ki se ukvarja s finančnimi storitvami in je lastnik plačilnega servisa Alipaya) močno zvezali roke. Kitajska oblast je takrat napovedala prestrukturiranje Ant Groupa na več podjetij in uvedla preiskavo proti Alibabi.

Ma se je sicer leta 2019 umaknil z vrha Alibabe in svoj čas usmeril v druge projekte, še vedno pa je največji posamični delničar družbe. Od odmevnega nastopa na konferenci, ko si je nakopal jezo kitajskih oblasti, se je njegovo premoženje več kot prepolovilo. Po izobrazbi je sicer profesor angleškega jezika. Njegova karierna pot je bila zaznamovana s številnimi zavrnitvami na razgovorih za službe. Teh naj bi se nabralo več kot 30.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje