Vlada na visoke cene ogrevanja odgovarja z energetskimi vavčerji

Gospodarstvo 14. Jan 202219:37 > 21:00 3 komentarji
Jernej vrtovec
BOBO

Podvojeni zneski na položnicah za daljinsko toploto na Jesenicah, v Mariboru, na Ptuju kažejo, da bo vsaj del prebivalstva močno čutil učinke energetske krize. Vlada je na koalicijskem vrhu prižgala zeleno luč energetskim vavčerjem. "To je naš odgovor na energetsko krizo," pravi Matej Tonin.

Odjemalci daljinske toplote na Jesenicah so ta mesec prejeli občutno višje položnice kot prejšnji. Prebivalka nam je posredovala položnice za oktober, november in december, ki so se v tem obdobju dvignile z 210 na 411 evrov.

Večer poroča o podobni izkušnji ptujskih odjemalcev daljinske toplote, tudi tu se je nekaterim cena ogrevanja glede na december podvojila, položnice sežejo vse do 400 evrov.

Visoke položnice se od februarja dalje napovedujejo tudi prebivalcem blokovskih naselij, ki so priklopljeni na skupne plinske kotlovnice. Trgovci jih zaradi velike porabe namreč obravnavajo kot poslovne odjemalce, katerim pa so trgovci ceno zvišali precej bolj kot gospodinjskim. To pomeni, da bodo plačevali trikrat višje cene ogrevanja kot do zdaj.

Vlada odgovarja z energetskimi vavčerji

Energetska kriza je bila ena osrednjih tem današnjega koalicijskega vrha vlade Janeza Janše na Brdu. Kot je po seji povedal šef NSi Matej Tonin, je infrastrukturni minister Jernej Vrtovec dobil nalogo, da pripravi zakonsko podlago za dolgo pričakovane energetske vavčerje, ki bodo – tako Tonin – vladni odgovor na podražitve energentov.

Pred tednom dni je sicer Vrtovec za 24 ur dejal, da je zakonodajna podlaga za vavčerje pripravljena, usklajujejo pa še znesek in čas uveljavitve.

Na vprašanje N1, če lahko razkrije podrobnosti uvedbe vavčerjev, je Tonin danes dejal, da bo to naredil Vrtovec, in sicer “v prihodnjih tednih”. Neuradno naj bi jih vlada potrdila do konca meseca, kot smo pisali že pred meseci, pa bi bili namenjeni 60 tisoč upravičencem do denarne pomoči.

Menjava ponudnika ni tako enostavna

Vlada se je do zdaj soočala z očitki opozicije, nevladnikov in Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), da je njen odgovor na energetsko krizo medel.

Spomnimo, da je minister Jernej Vrtovec, ko je že kazalo, da se bodo cene dvigovale, ljudem svetoval, da naj zamenjajo ponudnika. A predvsem v blokih to ne gre tako lahko.

Na Jesenicah, na primer, imajo v sistemsko obratovalnih navodilih zapisan 90-dnevni odpovedni rok, prekinitev pogodbe pa ni mogoča, če se za to odloči le en odjemalec v skupnem odjemu, smo pisali.

Poleg tega so se trgovci ob naraščajočih borznih cenah jeseni začeli izogibati velikim odjemalcem. O tem smo pisali na primeru stanovalcev v nekdanji Tobačni v Ljubljani, ki so v novembru in decembru pošiljali povpraševanja, a je bilo odziva malo.

Kaj pa ostali?

Vlada je do zdaj sprejela dva ukrepa:

  • novembra je uvedla ponovno regulacijo cen kurilnega olja,
  • decembra pa je z desetim protikoronskim paketom uvedla dodatke za upokojence ter nekatere druge ranljive kategorije, ki jih je premier Janez Janša naknadno razglasil za pomoč države v energetski krizi.

Energetski boni torej prinašajo dodatno pomoč za prejemnike socialnih pomoči.

Omenimo pa, da do teh pomoči ni upravičena glavnina slovenskih zaposlenih, ki bo te visoke cene energentov prav tako močno občutila. Kar dve tretjini slovenskih delavcev ima namreč plačo med 800 in 1.200 evrov, kar pomeni, da se jim za sto evrov višja položnica za ogrevanje močno pozna.

Perič: Spomladi se bo situacija umirila

Gregor Perič, vodja poslanske skupine Konkretno, je ob prihodu na koalicijski vrh na Brdu dejal, da je “zagotovo to pomembno vprašanje, verjamem pa, da se bo reševalo tudi na nivoju Evropske unije (EU) kolikor toliko poenoteno”.

Tu poudarimo, da je EU že oktobra določila tako imenovano “škatlo ukrepov” in članicam dala dovoljenje, da jih uporabijo v skladu z lastnimi potrebami, saj je vpliv energetske krize po državah zelo različen. Države imajo tako – znotraj tega nabora – proste roke pri ukrepanju.

Perič je dodal še, da naj bi se do spomladi stanje izboljšalo. “Ocene nekaterih so, da se bo situacija spomladi oziroma, ko bo hujši del zime mimo, umirila. Zagotovo pa bo, če bodo šle stvari v tej smeri, potreben hiter odziv s strani vlade in Državnega zbora.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje