Vlada podaljšala regulacijo cen kurilnega olja

Gospodarstvo 20. Apr 202222:30 > 23:17 0 komentarjev
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada se je odločila še za mesec dni podaljšati regulacijo cen kurilnega olja. Izdala je novo uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov, ki bo začela veljati v četrtek in s katero marža distributerjev ostaja omejena na največ šest centov na liter. Tako je od novembra lani, ko se je vlada prvič po 2016 odločila za omejitev.

V danes izdani uredbi tako ostaja enak način oblikovanja cen kurilnega olja, kot je bil v obdobju pred liberalizacijo cen kurilnega olja aprila 2016. Cene se oblikujejo na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja. Marža trgovcev je z uredbo omejena na največ šest centov na liter. Toliko je bila marža tudi aprila 2016, ko je država sprostila nadzor cene kurilnega olja.

Vlada se je lani jeseni za ponovno začasno regulacijo cen kurilnega olja odločila zaradi naraščajočih cen energentov in prihajajoče kurilne sezone. Po napadu Rusije na Ukrajino so se cene energije, nafte in plina, še zvišale, zato je vlada sredi marca letos določila tudi najvišje maloprodajne cene pogonskih goriv z izjemo 100-oktanskega bencina, konec marca pa še veleprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizla. Oba ukrepa veljata do konca aprila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!