Vrtovec o rasti cen energentov: “Ne bojim se, na voljo so kratkoročni ukrepi”

Gospodarstvo 19. Okt 202117:39 > 17:49 0 komentarjev
Jernej Vrtovec
N1

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je med obiskom na Obali spregovoril rastočih cenah energentov. Povedal je, da ima v mislih najranljivejše skupine prebivalstva Slovenije in da bo vlada ukrepala, če bo cene zvišala večina ponudnikov na trgu.

Na današnjem obisku vlade v Obalno–kraški regiji je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pričakovano spregovoril o rasti cen električne energije, ogrevanja – o “specifični situaciji na trgu, ki je nastala neodvisno od Republike Slovenije”. Kot je povedal, ima “v mislih končne odjemalce, najranljivejše skupine ljudi”, njegova pozornost pa je usmerjena predvsem na ogrevanje. Poudaril je, bo vlada sledila trgu in se o ukrepih odločala glede ne to, ali bo cene zvišala večina ponudnikov. Prehitro ukrepanje bi po njegovem lahko dalo zagon špekulantom.

Kar zadeva električno energijo, je minister spomnil, da je dvig cen za zdaj napovedalo samo eno podjetje (Petrol). “Ne bojim se, na voljo imamo hitre kratkoročne ukrepe, ki jih lahko izvedemo v enem tednu in se bo to že poznalo na položnicah,” je dejal in dodal, da se je vlada v času epidemije za tri mesece odpovedala prispevku za obnovljive vire energije. Podoben ukrep, je dejal, zdaj predlaga Nemčija.

Po njegovih besedah je za reševanje stisk najranljivejših, kot so upokojenci in zaposleni z nizkimi plačami, na razpolago možnost bonov (vavčerjev). O tej možnosti ministrstvo za infrastrukturo razpravlja z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Po Vrtovčevih besedah pa je za razliko od rasti cen električne energije problem rasti cen ogrevanja širši, saj je dalinjsko ogrevanje v pristojnosti občin. Na ravni občin, je poudaril, se delijo tudi dobički. Država, je povedal, ne glede ne to sodeluje v pogovorih z deležniki.

Minister Vrtovec je opozoril še, da ga skrbi rast cen kurilnega olja, ki je zlasti na podeželju še vedno popularno. Poleg tega je izrazil skrb tudi zaradi rasti cen plina in tega, kako se bodo z njo spopadli veliki odjemalci, torej podjetja. A ti, kot je dejal, niso v pristojnosti njegovega ministrstva.

Predsedniki vlad in pristojni ministri bodo o rasti cen energentov ta teden razpravljali na ravni EU. Vrtovec, sicer zagovornik prostega trga in deregulacije cen, si želi, da bi se Unija tokrat na situacijo odzvala enotno. “Najslabše je, da vsaka članica stvari rešuje po svoje,” je komentiral.

Tudi Počivalšek si ne želi posegov na trg

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes povedal, da bo vlada jutri med drugim razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov. Ukrepi so pripravljeni, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. A če bo treba, bodo storili tudi to, je poročal Radio Slovenija. Minister je poudaril, da država na energetskem področju ne bo podpirala špekulantov; če bo treba, bo pomagala domačim ljudem in podjetjem. V tej luči je okrcal tudi EU in njena prizadevanja za znižanje trošarin.

“Mogoče bomo jutri celo regulirali cene marž pri kurilnem olju,” je po poročanju radia povedal minister. – STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!