Vse več kraj katalizatorjev v Sloveniji: ukradejo ga v nekaj minutah

Gospodarstvo 08. Apr 202213:49 > 14:25 0 komentarjev
Katalizator
PROFIMEDIA

Tatovi se sproti prilagajajo povpraševanju na trgu. Če so pred desetletjem kradli avtoradie, v zadnjem letu predvsem katalizatorje. Za krajo potrebujejo le nekaj minut, ciljajo pa predvsem na starejše avtomobile, kjer se katalizator lažje odstrani. Mesečno po podatkih policije v Sloveniji ukradejo od pet do deset katalizatorjev.

Pred desetletjem so bili med avtomobilskimi tatovi najbolj vroča roba avtoradii, v zadnjem času pa iščejo predvsem katalizatorje. Če smo pri krajah avtomobilov navajeni, da so bolj zaželeni novejši modeli, so pri krajah katalizatorjev na udaru predvsem starejši letniki.

Katalizatorji so priljubljeni zaradi redkih in dragocenih kovin, ki jih vsebujejo in so zelo iskane v svetu. Vse več kraj je tudi v Sloveniji, predvsem na ljubljanskih parkiriščih. Ko boste zjutraj prišli na parkirišče, ne boste takoj ugotovili, da vaš avtomobil nima več katalizatorja. Ta je na podvozju avtomobila, krajo pa boste opazili šele, ko boste obrnili ključ za vžig avtomobila ali pogledali pod avtomobil, kjer bo povešena izpušna cev. Namesto pričakovanega zvoka bo vaš avtomobil zvenel kot traktor. Tak prizor se je zgodil tudi naši bralki, ki je zjutraj prišla na parkirišče pred blokom. In ni edina. Kot pojasnjujejo pri AMZS, v zadnjem času opažajo več tovrstnih primerov, policija pa zaznava od pet do deset kraj mesečno. Škoda se giblje med 200 in 1.000 evri.

“Ocenjujemo, da so katalizatorji tarča tatov zaradi platine, zelo iskane surovine v avtomobilski industriji. Platina velja za nepogrešljiv element, ker v zlitinah deluje kot element, odporen proti koroziji, visokim temperaturam in pritiskom, in se zato uporablja v avtomobilskih katalizatorjih. Platina, ki je namenjena za čiščenje izpušnih plinov, se nato prodaja kot odpadek za reciklažo. Drugi razlog, po našem mnenju manj pogost, je tatvina katalizatorja z namenom ponovne uporabe na vozilu, ki ima okvaro katalizatorja in potrebuje menjavo,” pojasnjuje Jurij Kočar, vodja asistenčnega centra AMZS.

Policisti so v preteklosti obravnavali tudi vlome v prodajalne z avtodeli in avtomehanične delavnice, kjer storilci, poleg preostalih rezervnih delov in orodja, ukradejo tudi katalizatorje.

Tatovi za krajo katalizatorjev potrebujejo nekaj minut. Avtomobil običajno dvignejo z dvigalko, nato pa s prenosljivo žago odrežejo katalizator. Tarče tatov, ki tatvine opravljajo z baterijskim orodjem ali posebnimi kleščami, so tudi prodajalci rabljenih avtomobilov.

Avtomobil brez katalizatorja ni vozen oziroma tehnično brezhiben. “Po eni strani je prizadeta konstrukcija vozila (vpetje izpušnega sistema), zato s takšnim vozilom zaradi varnosti ne smemo v promet, po drugi strani pa gre za problem onesnaževanja (ni dušenja hrupa, izpust emisij). Cene katalizatorjev se začnejo pri 150 evrih za neoriginalni nadomestek. Originali lahko dosegajo tudi več kot desetkrat višjo ceno – odvisno od izvedbe in namestitve,” razlaga Kočar. Menjava se začne pri 300 evrih, odvisna pa je od tipa, znamke in modela vozila.

Zanimivi predvsem starejši avtomobili

Kočar razlaga, da so na parkirišču pred enim od poslovnih prostorov v Ljubljani ukradli več katalizatorjev. Po njegovih izkušnjah storilci iščejo predvsem starejše modele osebnih avtomobilov, saj so na njih katalizatorji bolj dostopni, ker so na podvozju, medtem ko so pri novejših modelih katalizatorji nameščeni bližje motorju in jih je skoraj nemogoče odstraniti. Ali obstaja točna letnica, od katerega leta izdelave so vozila bolj zanimiva za tatove s katalizatorji, Kočar odgovarja, da tega ni mogoče opredeliti. “Z zaostritvami ekoloških zahtev so se katalizatorji pomikali vse bliže motorju kot viru toplote, ki je potrebna za delovanje katalitične pretvorbe,” pojasnjuje.

V svetu so pri krajah katalizatorjev na vrhu seznama zaželenosti vozila z močnejšimi motorji, saj imajo večje katalizatorje z več žlahtne kovine, in pa hibridna vozila, saj so njihovi katalizatorji manj rabljeni. Zaradi večje oddaljenosti od tal in s tem posledično lažje dostopnosti do podvozja pa se tatovi večkrat odločijo tudi za krajo katalizatorjev pri mestnih terenskih vozilih (t. i. SUV). V tujini so najbolj na udaru modeli Honda Jazz, Honda Accord, Toyota Prius in Toyota Auris.

Slovenija ni posebnost pri krajah katalizatorjev. Kraje se v zadnjem obdobju povečujejo po vsem svetu, na delu pa so predvsem mobilne enote, ki potujejo po različnih državah in v večjih mestih opravijo več kraj. “Kriminalne skupine izvedejo tatvino ponoči z večjega števila avtomobilov. Zaznavamo pa tudi domače skupine storilcev, ki izvajajo tovrstna dejanja,” sporočajo s policije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!