Xiaomi zavrača opozorila Litve: Naši mobilniki so varni

Gospodarstvo 23. Sep 202111:58 1 komentar
Mobilci
Lithuania Defense Ministry/REUTERS

Naše naprave so varne in spoštujejo ter ščitijo zakonske pravice uporabnikov, so v odzivu na opozorila Litve zapisali v kitajskem proizvajalcu elektronskih naprav Xiaomiju. Litovski državni center za kibernetsko varnost je sicer državljane pozval, naj zaradi cenzure in varnostnih tveganj ne kupujejo mobilnih telefonov kitajskih podjetij.

“Naprave Xiaomi ne cenzurirajo komunikacije do uporabnikov ali od njih. Xiaomi nikoli ni in nikoli ne bo omejeval ali blokiral dejanj uporabnikov njegovih pametnih telefonov, kot so iskanje, klicanje, brskanje po spletu ali uporaba komunikacijske programske opreme tretjih oseb,” so v sporočilu za javnost zapisali pri kitajskem podjetju Xiaomi.

Dodali so, da v celoti spoštujejo in ščitijo zakonske pravice vseh uporabnikov ter delujejo v skladu s splošno uredbo Evropske unije o varstvu podatkov.

Litva opozarja pred kitajskimi mobilci

Litovska vlada je namreč te dni posvarila pred varnostnimi tveganji in cenzuro v pametnih telefonih kitajskih proizvajalcev. Pozvali so tako k izogibanju kupovanju mobilnih telefonov kitajskih proizvajalcev kot k prenehanju uporabe naprav, ki jih že imajo v lasti.

Opozorilo je izdal litovski državni center za kibernetsko varnost. Med štirimi ključnimi odkritimi varnostnimi tveganji sta dve povezani z vnaprej nameščenimi aplikacijami, dve pa s potencialno izgubo osebnih podatkov in morebitnih omejitev svobode izražanja, so navedli v inštituciji, ki deluje v okviru litovskega obrambnega ministrstva.

Aly Song/REUTERS

Pregledali tri mobilne telefone

Pod lupo so sicer vzeli telefone OnePlus 8T 5G, Huawei P40 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. Največ problematičnih točk je pokazala ravno Xiaomijeva naprava, medtem ko telefon OnePlus varnostnih težav ni imel.

Diplomatski odnosi med Litvo in Kitajsko so sicer zaostreni zaradi odločitve vlade v Vilniusu, da okrepi odnose s Tajvanom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje