Za deset kvadratnih metrov želijo 66 tisoč evrov

Gospodarstvo 13. Jan 202210:33 > 11:42 3 komentarji
Garsonjera
Posnetek zaslona/nepremicnine.net

V središču Ljubljane je za 66 tisoč evrov na prodaj deset kvadratnih metrov velika soba. V njej sta poleg postelje, kuhinjske niše in omare tudi stranišče in tuš kabina. Kot piše v oglasu, je garsonjera "zelo prostorna za eno osebo". Trenutno se oddaja, najemnik pa lastniku vsak mesec plačuje 350 evrov.

Cene na ljubljanskem nepremičninskem trgu so v zadnjih letih podivjale. V prestolnici je treba za kvadratni meter rabljenega stanovanja odšteti že 3.250 evrov, še veliko dražja so stanovanja v novogradnjah.

Stanovanja v glavnem mestu postajajo luksuzna dobrina, ki si jo lahko privoščijo le še ljudje z večjimi prihodki ali veliko prihranki.

Po zvišanju minimalne plače bo lahko na primer par s povprečno plačo in dvema otrokoma dobil največ 49 tisoč evrov stanovanjskega posojila za 15 let. To pa je brez lastnih prihrankov občutno premalo že za manjše stanovanje.

Da postajajo stanovanja luksuzna dobrina, kažejo tudi oglasi na nepremičninskih portalih. Med njimi izstopa oglas za deset kvadratnih metrov veliko garsonjero oziroma sobo, ki je na prodaj na robu centra mesta, ob pivovarni Union.

Za kvadratni meter 6.600 evrov

Nepremičnina je v 5. nadstropju stavbe, ki je bila zgrajena leta 1963, nato pa leta 2020 adaptirana. Ponuja pogled na Ljubljanski grad in park Tivoli, lastniki pa želijo zanjo 66 tisoč evrov oziroma 6.600 evrov na kvadratni meter.

Garsonjera
Posnetek zaslona/nepremicnine.net

Na desetih kvadratnih metrih so poleg postelje, kuhinjske niše, mize in omare tudi WC, tuš in umivalnik. A brez skrbi, WC in tuš lahko skrijete za zaveso.

Do aprila se garsonjera oddaja v najem, mesečna najemnina pa trenutno znaša 350 evrov. Najemnik mora plačati tudi vse pripadajoče stroške.

Kleti stanovanje nima, lahko pa uporabljate veliko teraso

V oglasu piše, da je garsonjera “zelo prostorna za eno osebo” in ima veliko okno in balkonska vrata. Stanovalec lahko uporablja tudi veliko skupno teraso ter mizico in stola. Kleti sicer ni, je pa na voljo skupna kolesarnica, pred vhodom v sobo pa je tudi lastniška omara. Je pa pred blokom za vse stanovalce omogočeno brezplačno parkiranje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje