Za evro dobite le še en dolar

Gospodarstvo 12. Jul 202213:39 1 komentar
evro dolar
Profimedia

Evro in dolar sta prvič po 20 letih vredna enako. Vrednost evrske valute še naprej šibijo negotovosti v gospodarstvu, ki so trenutno povezane predvsem z visokimi cenami energentov in tudi zanesljivostjo plinske oskrbe.

Evrska valuta je samo v zadnjem mesecu dni v primerjavi z dolarjem izgubila okoli štiri odstotke vrednosti in se danes povsem izenačil z dolarjem. V nekem trenutku je bil vreden le še 1,0004 dolarja.

Evro izgublja vrednost zaradi temnih oblakov, ki se zgrinjajo nad evropsko gospodarstvo. Medtem ko naj bi se ozka grla v dobavnih verigah vsaj po nekaterih podatkih zmanjševala, podjetja trenutno bremenijo visoke cene energentov in tveganje prekinitve dobav ruskega plina.

Kot smo pisali včeraj, je Rusija zaprla pipe na plinovodu Severni tok 1 zaradi rednih vzdrževalnih del, a se Evropa z Nemčijo na čelu boji, da tudi po koncu del plin ne bo več pritekal.

Posledično se cene energentov višajo ter prispevajo k inflaciji, ki je že tako prišla kot posledica desetletja ekspanzivne denarne politike Evropske centralne banke (ECB) ter obsežnih fiskalnih paketov članic v pandemiji koronavirusa. Evrska inflacija je bila junija 8,6-odstotna, pri nas je presegla 10 odstotkov. ECB namerava rast cen zajeziti z dvigom obrestnih mer.

Upali na preobrat, ki bi zmanjšal tudi inflacijo

Ekonomisti so junija, ko je ECB napovedala dvig, sicer pričakovali, da bo že to prispevalo h krepitvi evra, a se to ni zgodilo. Vrednost evra se je od takrat dodatno zmanjšala z 1,05 evra na današnjih 1,0004 evra za dolar, torej za okoli pet odstotkov.

Ekonomist Mojmir Mrak je takrat za N1 dejal, da šibek evro draži energente in obenem prispeva k višji inflaciji. “Krepitev dolarja dejansko za Evropsko unijo (EU) predstavlja dodaten vir inflacije, saj mednarodna trgovina z veliko surovinami, vključno z nafto, še vedno poteka predvsem v dolarjih. In če kupimo za sto dolarjev nafte, je to izraženo v evrih danes pač več, kot je bilo pred pol leta,” je razlagal Mrak.

Merlak o evru: Moj najljubši shitcoin

Damian Merlak, ki je obogatel s kripto platformo Bitstamp, je na družbenem omrežju Twitter borzno gibanje tečaja evro dolar pospremil s pripisom: “Moj najljubši shitcoin.” Shitcoin je v kripto svetu izraz za manj vredno valuto brez nekega namena.

Petina globalnih deviznih rezerv v evrih

Kot zanimivost, ko se je leta 2008 začela finančna kriza v ZDA, ki se je hitro prelila tudi v Evropo, je bil evro vreden 1,6 dolarja. Od takrat je torej izgubil dobro tretjino vrednosti. Ostaja pa druga najmočnejša valuta, saj je petina deviznih rezerv v evrih (največ, 60 odstotkov, jih je v dolarjih).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje