Se bo po vladni intervenciji cena kurilnega olja znižala?

Gospodarstvo 21. Okt. 202116:39 > 19:543 komentarji
Delite:
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada bo po 9. novembru maržo za kurilno olje omejila na največ šest centov na liter. Po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška naj bi marže trgovcev trenutno znašale okrog 15 centov na liter. Če to drži, se bodo končne cene kurilnega olja znižale za devet centov na liter.

Kurilno olje tako pri Petrolu kot pri OMV trenutno stane okrog 1,16 evra za liter, kar je najvišja cena v zadnjih letih.

Pred epidemijo je bila cena v povprečju med 85 centi in enim evrom za liter, lani (ob začetku epidemije) pa se je celo spustila na dobrih 70 centov za liter.

Vlada zdaj omejuje maržo na šest centov za liter. Kot je danes ob robu odprtja naložbe v družbi Sij Metal Ravne v Ravnah na Koroškem po poročanju STA povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, se je cena kurilnega olja od leta 2016 zvišala za 69 odstotkov, in sicer za 64 odstotkov z naslova dviga cen na svetovnem trgu, ostalo pa z naslova marž. Te so se po njegovih besedah povečale s šest na 15 centov na liter.

Pri tem ni znano, ali so marže enake pri vseh trgovcih.

Zdravko Počivalšek o medijih in opoziciji
Foto : Žiga Živulović/BOBO

Kot poroča STA, je gospodarski minister Zdravko Počivalšek dejal, da so se za ponovno regulacijo cen (po tem, ko so jih leta 2016 prepustili trgu) odločili, ker se je začela kurilna sezona. Zbali so se namreč nevarnosti občutnejšega zvišanja cen.

Redkobesedna trgovca

Trgovci so glede višine marž skrivnostni.

“Družba Petrol bo izvajala vsa določila nove uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov,” so na naša vprašanja odgovorili v delno državnem podjetju, ki je eden največjih trgovcev s kurilnim oljem. Vprašali smo jih, kako bi ta ukrep, če bi ga uveljavili z današnjim dnem, vplival na ceno kurilnega olja, ki je trenutno pri 1,16 evra za liter, a nam niso odgovorili. Zapisali so le, da v Sloveniji vse naftne derivate, tudi kurilno olje, kupujejo na svetovnem trgu naftnih derivatov, kjer se oblikujejo nabavne cene.

Podobno redkobesedni so tudi v OMV, ki je še eden od večjih trgovcev. “V OMV Slovenija si prizadevamo izpolnjevati odloke pristojnih institucij in obenem gostom omogočiti uporabo naših storitev ter izdelkov na varen način,” so zapisali v odgovoru.

Obojim smo po objavi izjave Počivalška o višini marž poslali dodatno vprašanje, ali drži, da je njuna marža pri vsakem litru kurilnega olja 15 evrskih centov. Trgovci praviloma tega ne izdajo, saj gre za poslovno skrivnost. Če ministrov podatek drži, potem bi se z 9. novembrom ob enaki nabavni ceni kurilno olje pri obeh trgovcih pocenilo na 1,07 evra za liter. Borzna gibanja naj bi sicer nakazovala, da se bodo do 9. novembra nabavne cene še dvignile.

Še vedno visoko povpraševanje

Na vprašanje, ali so si ljudje do danes večinoma že naredili zalogo kurilnega olja za prihajajočo ogrevalno sezono ali tega še kupujejo v večjih količinah, so nam z OMV odgovorili, da se je lani po daljšem obdobju padajočega trenda letne prodaje kurilnega olja ta dvignila (predvsem zaradi nizkih cen nafte).

“Letošnje leto v tem času v primerjavi z istim obdobjem lani ne beležimo večjega upada povpraševanja, kar je po našem mnenju moč pripisati še hitreje rastočim cenam drugih energentov. Ljudje se trenutno pripravljajo na kurilno sezono, ki je pred vrati, oziroma se je nekje po Sloveniji že začela.”

Komentari

Vaš komentar