Začetek prodaje novega iPhona: kakšno zanimanje je v Sloveniji?

Gospodarstvo 24. Sep. 202115:452 komentarja
Delite:
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Z današnjim dnem se je začela prodaja nove generacije iPhona podjetja Apple, ki v Sloveniji predstavljajo nekje 17 odstotkov vseh prodanih mobitelov. Pri Telemachu in Telekomu večjega navala ni bilo opaziti. "Za uporabnike, ki imajo tri, štiri leta star telefon, bodo novosti dovolj velike za menjavo," meni Matjaž Ropret, urednik portala Tehnozvezdje.

Prvi mož Appla Tim Cook je 14. septembra v Kaliforniji predstavil novo generacijo mobilnih telefonov iPhone. Letos nosijo številko 13, podobno kot lani pa so izdali štiri modele – “navadni” 13, mini, pro in pro max.

Prodaja se je začela danes, deset dni po predstavitvi. Kakšno je zanimanje med slovenskimi kupci?

Največ povpraševanje po novi barvi

“Zanimanja in prodaja sta podobni kot lansko leto. Lahko bi rekli, da je klasičen applovski prvi dan prodaje in je v skladu z našimi pričakovanji. Določeno število kupcev vsako leto pride po telefon takoj prvi dan prodaje,” odgovarjajo pri Telemachu in dodajajo, da pred nobenim njihovim prodajnim mestom ni bilo vrste.

“Prodajalni centri so kar zasedeni, vendar to ni le posledica začetek prodaje iPhonov,” pojasnjujejo.

Največ zanimanja je za modela iPhone 13 in pa največjo različico iPhone 13 pro max, predvsem pa izstopa izbira nove barve, posebnega odtenka modre, ki se imenuje Sierra blue. Za razliko od lanskega leta, so letos dobili dovolj veliko pošiljko in nimajo težav z zalogo.

V Telekomu Slovenije odgovarjajo, da so danes njihovi centri po Sloveniji polni. “Veliko je navdušencev, ki so prišli po novi iPhone takoj, ko je na voljo,” odgovarjajo.

Dodajajo, da imajo na zalogi vse barve v vseh pomnilniških različicah, vendar številk ne razkrivajo. Prav tako ne, ali je zaloga kje pošla in koliko mobitelov so prodali.

iPhone
Foto : Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Kdo naj se odloči za menjavo iPhona?

Matjaž Ropret, urednik portala Tehnozvezdje, meni, da je smiselna menjava novega modela za lastnike nekaj let starih iPhonov oziroma telefonov.

“Model je podoben zelo podoben lanskemu, ni večjih novosti oziroma kaj zelo vznemirljivega. Izboljšave, ki so jih vključili, pa bodo za uporabnike dobrodošle. Predvsem za tiste, ki imajo tri, štiri leta star telefon, bodo novosti dovolj velike za menjavo,” odgovarja Ropret.

Kateri lastniki lanskih modelov pa bodo vseeno razmišljali o menjavi? Ropret pravi, da je takih le manjši del uporabnikov.

“Kdor ima lanski model, mu ni treba razmišljati o menjavi. Mogoče le manjši del uporabnikov, ki se ukvarjajo z bolj resnim snemanjem oziroma fotografiranjem in pa tisti, ki vedno želijo imeti najnovejši model telefona,” dodaja.

Kaj je novega?

Vizualno so letošnji modeli skoraj identični lanskim, spremembe pa se skrivajo v notranjosti in v nekaj malenkosti na zunanjosti. Ohranili so ostre robove, manjša novost pa je drugačna postavitev kamer pri modelu 13 in miniju, kjer sta objektiva postavljena diagonalno, lani pa sta bila en pod drugim. Vsi modeli podpirajo tudi omrežje 5G, pri osnovnih modeli pa so podvojili prostor za shranjevanje in se začnejo pri 128 gigabajtih.

Telefon poganja nov procesor A15 (modela pro in pro max bosta imela dodatno grafično jedro), za katerega pri Applu trdijo, da je 50 odstotkov hitrejši od konkurence, modela 13 in mini imata štiri gigabajte pomnilnika, pro modela pa šest.

Modela 13 pro in 13 pro max bosta na voljo v modri, srebrni, zlati in grafitni barvi, modela 13 in pa mini pa v modri, črni, beli, rdeči in po novem tudi v rožnati barvi.

Tim Cook
Foto : Apple Inc./REUTERS

Daljše življenje baterije in hitrejše osveževanje zaslona

Med spremembami v primerjavi z lani je nekoliko manjša zareza na sprednji strani ekrana in pa po napovedih Appla tudi baterija, ki naj bi omogočala za uro in pol več avtonomije pri modelu 13 mini in 13 pro, pri modelih 13 in 13 pro max pa dve uri in pol več.

Pri modelu pro in pro max so letos vgradili 120 Hz osveževanje zaslona, kar omogoča bolj gladko premikanje med aplikacijami in po zaslonu.

Modela 13 in mini bosta imela na hrbtni strani dve kameri (širokokotno in ultraširokokotno kamero), pro in pro max pa še teleobjektiv s 3-kratno približavo.

Cene se gibljejo od okrog 850 evrov naprej za minija, osnovni model 13 je približno sto evrov dražji, pri model 13 pro in 13 pro max pa se ceni začnejo pri okrog 1.230 in 1.340 evri.

Predstavili tudi uro in tablico

Apple je na septembrskem dogodku predstavil še novo uro watch series 7, kjer so nekoliko povečali zaslon in pa dva modela tablice iPada.

Komentari

Vaš komentar