Zaposleni v šotoru pred Lesnino v Mariboru zaradi vročine kolapsiral

Gospodarstvo 03. Jul 202214:50 0 komentarjev
lesnina
Google Zemljevidi

Zaposleni, ki je delal v šotoru pred mariborsko Lesnino, kjer prodajajo izdelke s popusti, je pred nekaj dnevi, kot je prvi poročal Večer, doživel kolaps in vročinske krče. Poiskati je moral zdravniško pomoč. Temperatura v šotoru se je namreč povzpela tudi do 41 stopinj Celzija. Sindikati vodstvu prodajalne očitajo neprimerno ukrepanje in pozivajo k zaprtju šotorov, v katerih so temperature previsoke. Vodstvo trgovine pa odgovarja, da od zaposlenih ni pričakovalo, da so v šotoru ves čas. Šotor pred mariborsko Lesnino so že zaprli.

Eden izmed mlajših zaposlenih v mariborski Lesnini, ki je delal v šotoru pred prodajalno, je doživel kolaps in doživel vročinske krče. Zaradi tega je moral poiskati zdravniško pomoč v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, je prvi poročal Večer.

Delavec je o tem, da se slabo počuti obvestil nadrejene, je za časnik povedal podpredsednik Sindikata Lesnina Ljubljana Toni Brlek. “Rekli so mu, da to ni nič takšnega in da naj zdrži. Nato je omedlel,” je povedal. Nadrejeni so zaposlenega poslali domov, a se je zanj zavel sodelavec, ki ga je peljal v UKC. “Dobil je infuzijo, imel je vročinske krče in pregreto telo. Lahko bi umrl! Vodstvo je ukrepalo skrajno neprimerno,” je poudaril Brlek.

Temperatura dosegala tudi 41 stopinj Celzija

Trdi, da je sindikat na nevzdržne pogoje v šotoru opozarjal, a je naletel na gluha ušesa. Vročina je v šotorih namreč pogost problem. Temperatura v prodajnem šotoru je v zadnjem tednu konstantno presegala 38 stopinj Celzija, povzpela pa se je tudi do 41 stopinj, poroča Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Šotor je bil odprt na obeh straneh, hladilne naprave pa so preprečevale dvig temperature na 45 stopinj. Vodstvo je zaposlenim priskrbelo vodo, je rekel Brlek.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je zaradi nevzdržnih razmer inšpektorat za delo pozval k zaprtju obrata, ta pa je to z ustno odpovedno odločbo tudi storil. Sekretar sindikata Ladi Rožič je dejal, da jih veseli, da je inšpektorat tokrat nemudoma odreagiral.

vročina
Sindikat SDTS

“Vsa vodstva podjetij, katerih delavci delajo pod šotori, opozarjamo na neprimernost visokih temperatur. In zgodi se, da posamezni poslovodje, namesto da bi tak šotor zaprli, vztraja pri tem, da so šotori odprti, potem pa pride do takih neljubih dogodkov. Mislim, da je treba take ljudi kaznovati. Po mojem prepričanju so v šotoru pri takšnih temperaturah ogroženi tako delavci kot kupci in ob neznosnih vročinah bi šotor morali zapreti. Na koncu denar ne pomeni vsega,” je poudaril Rožič.

Lesnin šotor naj bi sicer obratoval do konca avgusta.

Po zakonodaji temperatura na delovnem mestu (z redkimi izjemami) ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Izjema so t. i. vroči delovni prostori, kjer je o temperatura na delovnem mestu povečana zaradi delovne opreme (na primer peči). Delodajalec mora v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so v povezavi z vročimi delovnimi prostori, ni višja od 20 stopinj Celzija.

Vodja prodaje trdi, da z visokimi temperaturami ni bila seznanjena

Vodstvo Lesnine od zaposlenih ni pričakovalo, da bodo ves čas v šotoru, pa je pojasnil tiskovni predstavnik Lesnine Roman Frank. “Čeprav nismo videli problema, smo zaradi inšpekcije šotor zaprli in tako poskrbeli za svoje zaposlene. Zdaj je odprt samo, če v njem ni več kot 28 stopinj, sicer ga zapremo,” je še povedal.

Vodja prodaje v mariborski Lesnini Simona Germič pa je za Večer povedala, da so zaposlenega takoj, ko mu je postalo slabo, odpeljali v zatemnjene prostore, šotor pa zaprli. “Ker se njegovo stanje ni izboljšalo, smo ga poslali v Univerzitetni klinični center Maribor,” je dodala. Germič trdi, da šotora ni zaprla inšpekcija, ampak da so ga zaprli sami že dan prej: “Inšpekcija je prišla naslednji dan, povedali smo jim, da je šotor že zaprt, odpremo ga morda le ob 9. uri zjutraj, ko je temperatura do 28 stopinj. Kazni nismo dobili.”

Z visokimi temperaturami Germič ni bila seznanjena. “Če je sindikat spremljal temperaturo, ne vem, zakaj me na to ni opozoril, potem bi šotor zaprli že prej,” je dodala.

Danes in jutri visoka toplotna obremenitev

Agencija za okolje tudi za danes in ponedeljek po nižinah sredi dneva ter popoldne napoveduje veliko toplotno obremenitev. V večjem delu države je tudi velika požarna ogroženost v naravnem okolju. Po napovedih vremenoslovcev bo danes popoldne pretežno jasno. Temperature bodo od 29 do 33 stopinj Celzija, na Goriškem in v Vipavski dolini do 36 stopinj.

V ponedeljek bo sončno in vroče. Ponekod v notranjosti bo pihal veter vzhodnih smeri, na Primorskem pa zahodnik. Pozno popoldne ali zvečer bodo na severu nastale prve nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19 stopinj, ob morju okoli 23 stopinj, najvišje dnevne od 30 do 36 stopinj. V noči na torek se bodo nevihte širile nad ostalo Slovenijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!