Zaradi omikrona vse več letal ostaja na tleh

Gospodarstvo 24. Dec 202109:52 > 18:43 0 komentarjev
United Airlines
Profimedia

Letalski prevozniki po vsem svetu zaradi nenadnega porasta okužb s koronavirusno različico omikron odpovedujejo polete. Po vsem svetu so jih odpovedali že več kot 2000. Samo ameriški prevozniki United Airlines, Delta Airlines in Alaska Airlines so na cedilu pustili potnike na več sto poletih.

Po podatkih spletne strani flightaware.com je bilo do danes popoldan odpovedanih 2118 poletov po vsem svetu, vključno s 500 poleti z oz. na ameriška letališča. Zamudo je imelo več kot 5700 letov. Težava ni le manjše število potnikov, pač pa tudi širjenje okužb med piloti, stevardesami in drugim letalskim osebjem. Mnogi od njih so morali tudi v karanteno po rizičnem stiku.

United Airlines je odpovedal 150 poletov. Letalski prevoznik je ob tem sporočil, da si močno prizadeva, da bi čim več ljudi ponovno spravil na pot za praznike. “Povečanje primerov okužb z omikronom po vsej državi ta teden je neposredno vplivalo na naše posadke in ljudi, ki vodijo naše delovanje. Posledično smo žal morali odpovedati nekatere polete,” so zapisali v Unitedu.

Družba Delta Airlines je na božični večer odpovedala več kot 100 letov zaradi številnih težav, vključno s širjenjem različice omikron. Kot so pojasnili v tej družbi, so “izčrpali vse možnosti in vire, vključno s preusmeritvami in zamenjavami letal in posadk za pokritje načrtovanih letov”. Alaska Airlines je medtem odpovedala okoli 17 letov.

Po ocenah ameriškega avtomobilskega združenja AAA je z letalom, vlakom ali avtomobilom med 23. decembrom in 2. januarjem nameravalo potovati več kot 109 milijonov Američanov, kar je 34 odstotkov več kot v času lanskih praznikov. A večina je potovanje načrtovala pred izbruhom različice omikron, zaradi katere so ponekod v ZDA ponovno preobremenjene bolnišnice.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je že v četrtek sporočil, da bo zaradi skrbi glede širjenja omikrona odpovedal okoli 10 odstotkov poletov, načrtovanih v prihodnjih tednih. “Od sredine januarja do februarja smo opazili velik upad rezervacij. To pomeni, da bomo morali odpovedati približno 33.000 letov iz naših zimskih načrtov ali približno 10 odstotkov,” je v intervjuju za nedeljsko izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung dejal izvršni direktor družbe Carsten Spohr.

Opozoril je, da je veliko težavo predstavljalo pomanjkanje strank na ključnih trgih, kot so Nemčija, Avstrija, Belgija in Švica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!