Zaradi podražitev elektrike in hrane inflacija prek 10 odstotkov

Gospodarstvo 30. Jun 202212:18 > 14:491 komentar
Delite:
Inflacija
Foto: Profimedia

Cene življenjskih potrebščin so se junija v primerjavi z lanskim dvignile za 10,4 odstotka. Na mesečni ravni so višje za 2,7 odstotka, kar je največja mesečna sprememba od poosamosvojitvenega obdobja, k dvigu pa je močno prispeval iztek državnih pomoči, ki so zniževale zneske na položnicah za elektriko. Dražita se tudi gorivo in hrana, predvsem izdelki iz žit in meso.

Življenjske potrebščine so se v zadnjem letu podražile za 10,4 odstotka. K skupnemu dvigu cen na letni ravni so po razlagi Statističnega urada RS (Surs) največ prispevale višje cene električne energije, plina in drugih goriv (2,1 odstotne točke): plin se je podražil za 49,4, toplotna energija za 43,6 in električna energija za 29,4 odstotka.

Sledile so višje cene naftnih derivatov in 12,8-odstotna podražitev hrane; vsaka od teh dveh skupin je inflacijo dvignila za 1,9 odstotne točke. Cene tekočega goriva so se zvišale za 54,6 odstotka, gorivo in maziva za osebna vozila pa za 34,5 odstotka. Pri hrani so izstopale podražitve kruha in izdelkov iz žit (za 16,2 odstotka) ter mesa (za 12,9 odstotka).

Cenejše kot pred letom dni so bile storitve iz skupine komunikacije (za 5,3 odstotka) in so letno raven inflacije ublažile za 0,2 odstotne točke.

Pomoči so se iztekle, cene elektrike zvišale

Glede na maj so se cene dvignile za 2,7 odstotka. Kot je razvidno s spodnjega grafa, takih mesečnih dvigov cen nismo videli vse od poosamosvojitvenih let.

Foto : SURS

Veljati je prenehala večina ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov, zato so se pričakovano najbolj zvišale cene električne energije (za 53,9 odstotka); njihov prispevek k mesečni inflaciji je bil 1,6 odstotne točke.

Za 0,4 odstotne točke so inflacijo zvišali dražji počitniški paketi (za 10,4 odstotka), za 0,3 odstotne točke višje cene hrane (za 1,6 odstotka), za po 0,1 odstotne točke pri vsaki skupini pa še tekoča goriva (za 9,7 odstotka), novi avtomobili (za 2,1 odstotka), gospodinjsko pohištvo (za 2,4 odstotka), druge storitve v zvezi z osebnimi avtomobili (za 3,9 odstotka), restavracije in hoteli (za 1 odstotek) ter raznovrstno blago in storitve (za 0,9 odstotka).

Mesečno inflacijo se nekoliko ublažile (po 0,1 odstotne točke vsaka skupina) nižje cene oblačil in obutve (za 1 odstotek) ter dizelskega goriva (za 2,5 odstotka), katerega ceno vlada regulira.

Kako se primerjamo z drugimi evrskimi državami?

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (ta je primerljiva s podatki drugih evrskih držav), je bila 10,8-odstotna. Junija lani je bila 1,7-odstotna. Mesečna rast cen je bila 2,3-odstotna (prejšnji mesec 2-odstotna).

Junijske stopnje inflacije za celotno evrsko območje še niso na voljo, so pa podatek že objavile nekatere države. Francija je na primer junija imela 5,8-odstotno inflacijo. Spodbuden podatek prihaja tudi iz Nemčije, kjer se je inflacija po podatkih Destatisa z majskih 8,7 odstotka znižala na 8,2 odstotka.

Na drugi strani Španija poroča o 10-odstotni letni inflaciji, kar je najvišji letni dvig cen po letu 1985.

Maja pa je bila letna stopnja inflacije evrskega območja 8,1-odstotna (mesec prej 7,4 odstotka), v celotni EU pa 8,8-odstotna (mesec prej 8,1-odstotna).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar