Zaradi pomanjkanja vode ponekod zaprli namakalne sisteme za hmelj

Gospodarstvo 05. Avg 202219:04 > 19:25 0 komentarjev
hmelj
PROFIMEDIA

Na območju Braslovč in Latkove vasi so zaprli tri namakalne sisteme v hmeljiščih, saj so tamkajšnji vodni viri pod biološkim minimumom, zato je namakanje kmetijskih izdelkov prepovedano. Gre za okrog 700 hektarjev hmeljišč, ki so se namakali iz umetnega Žovneškega jezera, je danes povedala specialistka za hmelj Irena Friškovec.

Drugod po Spodnji Savinjski dolini pa namakalni sistemi še delajo. Če v prihodnjih dneh ne bo obilnejšega dežja, bodo prihodnji teden vsi namakalni sistemi v Spodnji Savinjski dolini zaprti, je za STA dejala Irena Friškovec.

Poudarila je, da vodni viri v Savinjski dolini očitno ne zadoščajo za namakanje v primeru hude suše, kot je letošnja. Zato hmeljarji že več kot 15 let državo opozarjajo na nujnost gradnje mokrih zadrževalnikov, iz katerih bi v primeru suše zagotavljali namakanje kmetijskih površin.

Hmeljarji bodo letošnjo letino hmelja začeli obirati v drugi polovici tega meseca. Koliko ga bodo obrali in kako kakovosten bo, še ne morejo napovedati.

Prvo vzorčenje je pri sorti savinjski golding Hmeljarski inštitut Slovenije opravil v sredo, in sicer na lokacijah v Vrbju in Kapli vasi. Prve ocene kažejo, da je habitus rastlin v nasadih, ki niso namakani, stožčast, vendar rastline v večini nasadov niso razvile značilnega vretenasto cilindričnega habitusa. Nekoliko boljša slika pa je v hmeljiščih z namakalnimi sistemi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!