Zaradi posega vlade v cene goriv mali črpalkarji v težavah

Gospodarstvo 17. Mar 202217:00 > 17:01 2 komentarja
bencin, gorivo
PROFIMEDIA

Vlada je ta teden omejila cene dizelskega goriva in bencina. Ker pa so cene nafte na svetovnih trgih visoke, je to male črpalkarje potisnilo na rob preživetja. Več manjših bencinskih črpalk se je zaradi tega zaprlo, ponekod pa so morali prodajo goriva omejiti.

Vojna v Ukrajini in sankcije proti Rusiji, ki jih je uvedla Evropska unija in druge države, višajo ceno nafte na svetovnih borzah, kjer gorivo kupujejo tudi slovenski trgovci. Tudi v Sloveniji se je zato ta teden obetala še ena podražitev bencina, dizla in kurilnega olja. Za liter dizla bi bilo treba po nekaterih izračunih odšteti že okoli 1,80 evra, za liter najbolj prodajanega bencina pa okoli 1,65 evra. Zaradi vse višjih cen je vlada intervenirala ter sprejela uredbo, s katero je za 30 dni določila najvišje maloprodajne cene goriv. Od torka lahko liter dizla stane največ 1,541 evra, liter 95-oktanskega bencina pa 1,503 evra.

Ta odločitev pa je udarila po malih trgovcih z gorivi. Finance danes pišejo, da je uredba več malih črpalkarjev prisilila, da so zaprli svoje črpalke ali pa prodajo goriva omejili.

V podjetju Mi oskrba, ki ima bencinsko črpalko v Postojni, so za N1 povedali, da jim veletrgovci gorivo prodajajo po veleprodajnih cenah, ki pa so v tem trenutku tržne cene, in so med 20 in 25 centov višje, kot jih je ta trenutek postavila država. Brez vladne uredbe bi gorivo danes stalo 1,84 evra, pravijo.

Kot so dodali, ta teden goriva še niso kupili, saj imajo še nekaj starih zalog. So pa na črpalki omejili točenje goriva na 100 evrov oziroma 60 litrov. “S tem hranimo zaloge, da ne zapiramo bencinske črpalke. Ker vprašanje je, če se odgnana stranka vrne. Tu jim ponujamo teh 60 litrov, da se lahko premaknejo do naslednje črpalke ali pa nekam drugam, kjer si lahko natočijo več goriva,” pravijo.

Če bi prodajali gorivo, bi delali izgubo

Zaradi vladne uredbe, ki omejuje ceno goriv, tudi veliki naftni trgovci ta trenutek delajo izgubo, saj cene na črpalkah niso odraz gibanja cen nafte na svetovnem trgu, še pojasnjujejo v podjetju Mi oskrba. Opozarjajo pa, da mali trgovci nekaj časa še lahko delajo tako, dolgo pa ne. “Ta razlika, okoli 20 centov, predstavlja dejanski minus, ki nastaja le s prodajo goriva. Če upoštevamo še plače in ostale stroške, da lahko obratujemo, so to število še veča,” pravijo in dodajajo, da pa je poraba goriva v Sloveniji na drugi strani poskočila, ker ves tranzit toči v Sloveniji, saj so cene bencina v drugih državah višje.

gorivo
PROFIMEDIA

Chris Boltauzer iz družinskega podjetja Morganti Oil, ki zaposluje 13 ljudi, pa je za Finance dejal, da zalog goriva ni. “Tudi, če bi želeli prodajati z izgubo, pa si tega ne moremo privoščiti, ker bi s tem ogrozili podjetja in naše zaposlene, nam veletrgovci goriva sploh ne prodajo. Tako je že vsaj 10 dni. Pisali smo na ministrstvo za gospodarstvo, kje naj dobimo goriva, pa odgovora nismo dobili,” je dodal. Kot je pojasnil, jim je dobavo goriva naprej, do konca meseca, ustavil MOL. “Ko smo goriva skušali kupiti pri Petrolu in OMV so nam povedali, da nam jih ne morejo prodati. V OMV so rekli, da bi nam jih prodali kvečjemu po višji ceni, kot je določena v uredbi, a tega ne smejo,” je za Finance še povedal Boltauzer.

V Petrolu odgovarjajo, da prodaje niso ustavili. “Veleprodajnim kupcem prodajamo po veleprodajnih cenah. Petrol zagotavlja nemoteno oskrbo z gorivi na lastnih bencinskih servisih in izpolnjuje vse pogodbene obveznosti do veleprodajnih kupcev,” so zapisali v odgovoru. Da prodaje niso ustavili in da poslovanje s pogodbenimi partnerji poteka nemoteno, pravijo tudi na OMV. Glede na izjavo malega trgovca oziroma podjetja Morganti Oil in odziv Petrola in OMV lahko sklepamo, da podjetji trenutno ne sprejemata novih kupcev.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes z vodilnimi v družbah Petrol, Mol in OMV ocenil razmere na trgu naftnih derivatov. Ob tem so z ministrstva sporočili, da cene surove nafte na svetovnih trgih v zadnjih dneh padajo, zalog naftnih derivatov pa, da je v Sloveniji dovolj. Že v ponedeljek je minister dejal, da je strah, da bo goriva zmanjkalo, odveč.

Na ministrstvo za gospodarstvo smo naslovili vprašanje, ali so seznanjeni s problematiko malih trgovcev in v katerem primeru bi lahko država sprostila zaloge goriva, ki so v državnih rezervah.

V Petrolu opažajo zamude v oskrbnih verigah

V Petrolu, največjem slovenskem naftnem trgovcu, so sicer v torek, ko je začela veljati vladna uredba o najvišjih cenah goriv, zapisali, da vladni ukrep “povečuje relativno konkurenčnost cen goriv v Sloveniji glede na okoliške države (razen Madžarske)”, saj so cene goriv v teh državah višje. “Zaradi tega v družbi Petrol že beležimo povečano povpraševanje po gorivih ne le domačih, ampak tudi tujih kupcev (predvsem na obmejnih območjih). Družba Petrol si bo tudi v prihodnje prizadevala zagotavljati nemoteno oskrbo s pogonskimi gorivi skladno s poslovnim načrtom za leto 2022,” so še dodali.

Zaradi situacije v Ukrajini in s tem zaostrenih varnostnih razmer sicer v Petrolu opažajo zamude v oskrbnih verigah. “Vendar lahko potrdimo, da ima družba za mesec marec potrjene vse načrtovane dobave naftnih derivatov,” je Petrol še zapisal v objavi na spletnih straneh ljubljanske borze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje