Zaradi vojne v Ukrajini se bojijo priti na počitnice v Slovenijo

Gospodarstvo 20. Mar 202209:28 > 19:04 0 komentarjev
Piran
PROFIMEDIA

Pred turistično panogo je še eno negotovo leto. Zaradi vojne v Ukrajini se nekateri slovenski turistični delavci srečujejo z odpovedjo rezervacij, številni turisti pa zaradi strahu čakajo z rezervacijo.

Po dveh letih epidemije, ki je močno zarezala v svetovni in slovenski turistični sektor, turistične delavce skrbijo vojna v Ukrajini in sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla Evropska unija. Zaradi vojne, ki vihra le 500 kilometrov od nas, pa se slovenski turistični delavci spopadajo z negotovostjo.

Petra Dimnik Kranjc, direktorica turistične agencije Ekorna, ki je specializirana za organizacijo potovanj špansko govorečih turistov v Slovenijo, je dejala, da tudi sami zaznavajo vpliv vojne v Ukrajini. Kot je povedala za N1, so zaradi tega prejeli kar nekaj odpovedi potovanj, zelo veliko ljudi pa z rezervacijo čaka, kaj se bo zgodilo. “Vsi smo v negotovosti, saj si nihče ne upa potovati,” je dodala.

Kar 70 odstotkov njihovih gostov je Špancev, približno 20 odstotkov pa predstavljajo turisti z latinskoameriškega trga. Ti po njenih besedah zaradi vojne v Ukrajini niso toliko občutljivi, je pa strah precej prisoten pri španskih turistih, nekateri tudi napačno menijo, da Slovenija geografsko leži ob Sovjetski zvezi, ki ne obstaja več.

“Čez noč se je vse ustavilo”

Strinja se, da se je letos stanje v slovenskem turizmu začelo izboljševati. “Po novem letu smo začutili kar precejšen porast povpraševanj, tudi izvedli smo kar nekaj potovanj. Pred približno tremi tedni, ko se je začela vojna, pa se je čez noč vse ustavilo. In zdi se mi, da je še malo slabše kot med covidom,” je dejala Petra Dimnik.

Letošnja sezona bi lahko bila podobna lanski

Turistični delavci upajo, da se bodo razmere v Ukrajini kmalu umirile. “Težko je karkoli napovedati, kaj se bo zgodilo z vojno. Ali se bo končala ali pa eskalirala,” je dodala. Meni, da bo letošnja sezona verjetno podobna lanski, ko so ljudje večino rezervacij opravili v zadnjem trenutku. Kot je povedala, lanska sezona ni bila tako slaba, čeprav so v prvi polovici leta zaradi ukrepov še vedno veljale številne omejitve. “Do srede julija nismo delali skoraj nič, konec julija, avgust in september pa so bili zelo močni,” je dejala in dodala, da predvidevajo, da bi se lahko tudi letos sezona začela junija.

V Sloveniji pričakujejo predvsem goste iz okoliške regije

Vršilka dolžnosti direktorice Slovenske turistične organizacije (STO) Ilona Stermecki pa je za N1 povedala, da so bili obeti za letošnjo sezono dobri, tudi zaradi umirjanja epidemije, ne samo v slovenskem prostoru, ampak tudi širše v Evropi. In temu so prilagodili tudi promocijo slovenskega turizma.

Glede na razmere – prej je bil covid, zdaj pa ukrajinsko-ruska kriza – bo tudi letošnja sezona verjetno podobna kot pretekli dve leti, je dejala. Zato v Sloveniji letos pričakujejo zlasti goste s trgov, ki so v radiu 500 kilometrov od Slovenije. Večina gostov bo torej potovala z lastnim prevozom, z osebnim vozilom ali pa na krajših letalskih linijah, je dodala Stermecki.

Ilona Stermecki

STO

Ob tem je omenila, da je nekaj finančnih spodbud za letalske prevoznike dalo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Na drugi strani pa bo poleti na voljo tudi čarterska povezava med mariborskim letališčem in tremi italijanskimi mesti – Piso, Firencami in Milanom. Ker so se tukaj povezali ponudniki gospodarstva, predvsem term in zdravilišč, in vzpostavili čarterske polete, bo to morda do neke mere alternativa za izgubljene ruske goste, je dejala Stermecki. Rusi so bili namreč v Sloveniji stalni gostje, zanimal jih je segment “zdravje in dobro počutje”, zlasti priljubljen kraj za njihovo počitnikovanje pa je bila Rogaška Slatina.

Računajo tudi na domače goste

Še vedno pa slovenski turistični delavci računajo na domače goste, saj so do junija še vedno aktualni tudi turistični boni. “To bo zagotovo pripomoglo, da se bodo kapacitete zapolnile,” je povedala v. d. direktorice.

Slovenska turistična organizacija ves čas komunicira z gospodarstvom, turističnimi agencijami ter hotelirji in drugimi ponudniki, ki jih opozarjajo tudi o vplivu vojne v Ukrajini na slovenski turizem, je dejala Stermecki. Med evropskimi gosti, zlasti temi iz okolice, ki so od Slovenije oddaljeni do 500 kilometrov, ne pričakujejo problemov, ker razmere bolj poznajo. Več težav pa zaradi trenutnih razmer pričakujejo pri gostih iz Azije in Amerike, kjer Evropo vidijo kot celoto, je še povedala Stermecki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!