Zelo zaželene hiške na Cresu gredo na spletno dražbo jeseni

Gospodarstvo 04. Avg 202110:06 > 24. Nov 2021 15:00 0 komentarjev
Cres
Primorje, d.d.

Zanimanje za nakup počitniških hišk v naselju Stara Gavza na Cresu, ki so v lasti propadlega gradbenega podjetja Primorje, d. d., je po besedah stečajnega upravitelja Rudolfa Hramca veliko. Dražba je bila že dvakrat prestavljena, trenutno pa potekajo priprave na dražbo, ki bo predvidoma jeseni, potekala pa bo po spletu. Izklicne cene hišk se gibljejo od 60 do 127 tisoč evrov.

Dražba 38 počitniških hiš v naselju Stara Gavza na hrvaškem otoku Cres bi morala po pričakovanjih steči že jeseni 2020, a je bila ta zaradi razmer med epidemijo covida-19 prestavljena. Stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec je pričakoval, da se bo dražbeni postopek začel letošnjo pomlad, a se tudi to ni zgodilo.

“Stečajni dolžnik je klasično dražbo načeloma res pripravljal v pomladnih mesecih, vendar le pod predpostavko, da bi bili izpolnjeni pogoji za njeno izvedbo. Predvsem da bi epidemiološke razmere to dopuščale,” je povedal Hramec za N1. Ker pa je bila Slovenija spomladi še vedno globoko v primežu tretjega vala epidemije, je bila dražba tako že drugič prestavljena. V tem trenutku zato potekajo priprave na spletno dražbo.

Fotogalerija hišk in naselja Stara Gavza:

Cres Cres
Primorje, d.d.
Cres Cres
Primorje, d.d.
Cres Cres
Primorje, d.d.
Cres Cres
Primorje, d.d
Cres Cres
Primorje, d.d.
Cres Cres
Primorje, d.d.
Cres Cres
Primorje, d.d.
Cres Cres
Primorje, d.d.

Za nakup hišk preko 350 interesentov

V obdobju priprav na javno dražbo se je izkazal izjemen interes po nakupu počitniških hiš. “Ugotovili smo, da dražbe ne bo mogoče izvesti v klasični obliki zaradi velikega interesa ter epidemioloških omejitev,” je pojasnil Hramec. Zato so se odločili za elektronsko dražbo, kar je odobrilo tudi sodišče. V tem trenutku potekajo tehnične priprave na elektronsko izobraževanje sodelavcev za njeno izvedbo.

“Predvidevamo, da bomo internetno dražbo lahko izvedli v jesenskih mesecih, pred tem pa moramo interesentom zagotoviti tudi oglede, kar pa bo, kot že rečeno, precej odvisno prav od epidemioloških razmer,” je še dejal Hramec. Po njegovih besedah se za nakup hišk zanima preko 350 interesentov. Vse podrobnosti o sodelovanju na dražbi bodo zajete v razpisu, ki bo pravočasno objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je še povedal Hramec.

Stara Gavza
Google maps

Hišice v naselju Stara Gavza, ki je od mesta Cres oddaljeno slaba dva kilometra, skupaj merijo 1.622 kvadratnih metrov, zgrajene pa so bile med letoma 1978 in 1981. Leta 2007 je bilo deset hiš obnovljenih. Izklicne cene hiš znašajo od 60 do 127 tisoč evrov, te pa so odvisne od njihovih kvadratur in od tega, ali so bile obnovljene.

Stečajni upravitelj likvidacijsko vrednost počitniškega naselja Stara Gavza ocenjuje na dobre tri milijone evrov, njegova tržna vrednost pa naj bi bila ocenjena še za en milijon več.

Ajdovsko gradbeno podjetje Primorje, d. d., je v stečaju od junija 2012. V stečajnem postopku je bilo prijavljenih za 700 milijonov terjatev, priznanih in zapadlih jih je bilo nekaj manj kot 300 milijonov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!