Banksyjeve divje živali preplavile London, eno že ukradli

Kultura 09. Avg 202413:04 0 komentarjev
Banksyijeve opice na mostu
Foto: PROFIMEDIA

Koza, slona, obrnjena drug proti drugemu, tri živahne opice in volk, ki tuli proti nebu. To so štiri umetnine izpod rok slovitega Banksyja, ki so se v zadnjem tednu pojavile na ulicah Londona. Kaj je ulični umetnik z njimi želel sporočiti?

V ponedeljek so Londončani na fasadi v bližini mosta Kew opazili grafit koze, ki stoji na stebričku. Videti je, kot da koza stoji na robu pečine, saj se z nje osuvajo skale.

Ugibanj, ali bi lahko šlo za novo Banksyjevo umetnino, je bilo kmalu konec. Res je Banksy, kar je ta potrdil z objavo na svojem Instagramovem profilu.

gospe gledata grafit koze
Foto: PROFIMEDIA

Že naslednji dan sta se na oknih v Chelseaju pojavili glavi dveh slonov, ki z rilcema segata drug proti drugemu. Tudi tokrat je bil na delu Banksy.

dva slona
Foto: PROFIMEDIA

Številni umetniški navdušenci so se odpravili na lov za najnovejšimi uličnimi poslikavami in se fotografirali ob njih. V javnosti pa se je začelo ugibati, kaj je umetnik s poslikavami želel sporočiti. Se v živalskih motivih skriva simbolika Orwellove Živalske farme? Opozarja na izumiranje živalskih vrst? Nam hoče povedati, kako človeštvo samo sebi koplje jamo? Umetnik je v preteklosti že opozoril na problematiko vojn in podnebnih sprememb.

Banksy se je tudi tokrat zavil v molk. Ob fotografijah, ki jih je objavil na Instagramu, ni pustil niti enega namiga.

V sredo, tretji zaporedni dan, so se na mostu v bližini železniške postaje v vzhodnem delu Londona zazibale še tri opice. Tudi pod te se je “podpisal” isti umetnik.

opice na mostu
Foto: PROFIMEDIA

Nekateri so serijo poslikav že poimenovali “londonski živalski vrt”, je zapisal britanski časnik Guardian. Vse glasnejše pa so postale teorije, da Banksy divje živali primerja z nedavnimi izgredi skrajnih desničarjev na londonskih ulicah.

Ukradel volka

V četrtek so ljudje nato na satelitskem krožniku, postavljenem na stavbo v jugovzhodnem Londonu, zagledali volka, ki tuli v nebo. Zgolj nekaj ur po tem, ko se je volk pojavil, pa ga je zamaskiranec v črno ukradel s strehe. Metropolitanska policija je krajo potrdila, nepridiprava pa so ujeli celo v fotografske objektive.

Banksyijeva umetnina - volk Banksyijeva umetnina - volk
Foto: PROFIMEDIA
tat je ukradel Banksyijevo delo tat je ukradel Banksyijevo delo
Četrto Banksyijevo delo so ukradli pičlih nekaj ur, ko se je pojavilo v javnosti. (Foto: PROFIMEDIA)
moški lovi tata umetnine moški lovi tata umetnine
Foto: PROFIMEDIA
kraja satelitskega krožnika z Banksyjevo umetnino kraja satelitskega krožnika z Banksyjevo umetnino
Foto: PROFIMEDIA

Anonimni ulični umetnik ostaja skrivnosten, njegovi navdušenci pa na družbenih omrežjih še naprej razpravljajo, kaj se plete po njegovi glavi.

“Lepo, Banksy. V tem vidim kritiko na divje in kaotično vedenje, ki je izbruhnilo v Združenem kraljestvu. Skrajni desničarji so na preži,” je zapisal eden od komentatorjev na družbenem omrežju, ki ga navaja Reuters.

“Človeštvo ne bo zdržalo … živali bodo prevzele nadzor,” pa se je glasil nekdo drug.

Vse oči so še naprej uprte v londonske ulice, Londončani pa se sprašujejo, ali bo Banksy nadaljeval serijo divjih živali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!