Debel ferrari, kisle kumarice na podstavkih in dve klobasi v objemu

Kultura 18. Sep 202421:30 0 komentarjev
Razstava debelega ferrarija
Foto: PROFIMEDIA

Dobrodošli v čudnem svetu enega najbolj znanih avstrijskih sodobnih umetnikov Erwina Wurma, ki stremi k sprejemanju absurda.

Vožnja z rdečim in hitrim ferrarijem so sanje vsakega moškega. Kaj pa, če bi spremenili pogled? Kaj pa, če bi bila vožnja v debelem ferrariju prijetnejša in bolj udobna?

“Če pogledamo naš svet z druge perspektive – absurda –, bomo morda videli kaj več,” je za francosko tiskovno agencijo AFP ob odprtju retrospektive svojih del v dunajskem muzeju Albertina ob svojem 70. rojstnem dnevu dejal umetnik Erwin Wurm, ki je tudi avtor skulpture debelega ferrarija.

Njegova razstava je razmislek o družbenih normah, potrošniški družbi ter diktatu videza in celo identitete, saj je poleg luksuznih torb na ogromnih nogah, miniaturnih hiš in kupov oblačil predstavil tudi avstrijsko kulinarično dediščino, kot so klobase in kisle kumarice.

“Rad vzame vsakdanje stvari in jih predstavi kot abstraktne elemente in iz njih naredi umetniško delo,” je po poročanju francoske radijske mreže Rfi povedala kuratorka Antonia Hoerschelmann.

Wurm se je rodil v mestu Bruck an der Mur in želel postati slikar, vendar se je po sprejemnem izpitu na univerzi znašel v razredu kiparstva. “To je bil velik šok. Bil sem razočaran in žalosten, potem pa sem čez nekaj časa pomislil, da je to morda izziv. In takrat sem začel razmišljati o pojmu kiparstva,” je dejal.

Razstava debelega ferrarija
Skulptura debelega ferrarija. Foto: PROFIMEDIA

Umetnik je sicer kritičen do današnje družbe. “Z našim svetom nisem zadovoljen. Kako napreduje in kako ravnamo en z drugim. Neverjetno je, grozno,” je povedal. Zamisel o retrospektivi njegovih del mu sicer ni bila takoj všeč.

“Ne zanima me pogled nazaj, ampak naprej. Rad delam, to je središče mojega življenja in rad bi nadaljeval ter razvijal nove ideje in nadgrajeval stare,” je še povedal po poročanju Rfi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!