Dva julijska večera v ritmih španskega simfoničnega orkestra

Kultura 23. Jul 202416:15 0 komentarjev
Foto: PEPE OLIVARES

V sklopu Ljubljana Festivala bo drevi in v sredo v Križankah nastopil španski Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA pod dirigentskim vodstvom Josepa Vicenta. Drevi se jim bodo pridružili saksofonist in klarinetist Paquito D'Rivera, vokalist in saksofonist Antonio Lizana ter trobentač David Pastor, večer bo posvečen glasbi Chicka Coree.

Projekt Ritmo. The Chick Corea Simphony Tribute velja, kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, za izjemno energičnega in eklektičnega, poleg tega je v njem razviden močan vpliv latinske glasbe. Zasedba ADDA Simfonica Alicante – Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA pod vodstvom Josepa Vicenta ga je ustvarila iz lastne perspektive s ciljem, da bi ustvarili dogodek, ki bo zanimiv in vznemirljiv za vse občinstvo.

Vicent umetniško in glasbeno vodi ADDA Simfonica Alicante od leta 2015. Kot sam pravi, ga je glasba Chicka Coree vedno navdihovala, potreboval pa je prave sodelavce za uresničitev tega projekta. Med njimi so glasbeniki Tria Emilio Solla, ki ga sestavljajo v New Yorku delujoči jazz glasbeniki pod vodstvom argentinskega pianista, skladatelja, aranžerja in pedagoga Emilia Solle. Pri projektu sodelujejo tudi vokalist in saksofonist Antonio Lizana, trobentač David Pastor ter klarinetist in saksofonist Paquito D’Rivera. Vsi skupaj so ustvarili ploščo, ki ponuja več različnih pogledov na glasbo Coree, ameriškega pianista, skladatelja in vodje številnih glasbenih skupin, ki je bil skozi celotno glasbeno kariero v ospredju novih tokov jazza.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Vincent, je nekaj posebnega, da bodo na nocojšnjem koncertu sočasno na odru “tako izjemen orkester, izjemni solisti in izjemna glasba, kot je glasba Coree”. Slednji je bil izjemno odprt za različne stile in vplive in tak bo po njegovih besedah tudi nocojšnji koncert.

ADDA Orquesta
Zasedba ADDA Simfonica Alicante – Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA (Foto: IGOR STUDIO)

Na sredinem večeru, ki so ga naslovili Španske noči, pa se bo orkestru pridružil italijanski glasbenik Fabio Furia na bandoneonu. Furia, kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, velja za enega najpomembnejših bandoneonistov v Evropi. Klavir in klasično harmoniko se je začel učiti s sedmimi leti na Konservatoriju za glasbo Giuseppeja Tartinija v Trstu pod vodstvom Slovenke Eliane Zajec, nato je izobraževalno pot nadaljeval pri Slovencu Corradu Rojacu ter pri 16 letih študiral klarinet v Cagliariju. Vzporedno z začetkom koncertiranja kot klarinetist se je lotil študija bandoneona in diplomiral pri Juanu Joseju Mosaliniju v Parizu.

Na programu so skladba Danzon št. 2 Artura Marqueza, Štirje letni časi v Buenos Airesu Astorja Piazzolle, suita Triogelni klobuk Manuela de Falle in Bolero Maurica Ravela.

Po Vincentovih besedah bo sredin večer sicer popolnoma drugačen od nocojšnjega, vendar je sam prepričan, da je glasba, ki jo je zanj izbral v sodelovanju z direktorjem in umetniškim vodjo Festivala Ljubljana Darkom Brlekom, nastala v enakem duhu, kot glasba, ki jo bo mogoče slišati nocoj. Gre namreč za glasbo, v kateri so močno prisotni vplivi ljudske oziroma popularne glasbe, zato bo koncert nabit z energijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!