Glasbeniki govorijo o veliki grožnji, a šef priljubljene platforme se ne strinja

Digitalno 23. Jun 202407:16 0 komentarjev
mešalna miza
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Singapurski podjetnik je ustvaril glasbeno platformo, ki glasbenikom z idejami pomaga iz ustvarjalne krize. "Aplikacija ne poskuša nadomestiti ustvarjalnosti ljudi," odgovarja kritikom umetne inteligence v glasbi. Kot je prepričan, nanjo ni treba gledati kot na konec človeške ustvarjalnosti, temveč kot na orodje, ki jo izboljšuje.

Glasbeniki po svetu so ocenili, da umetna inteligenca predstavlja grožnjo ustvarjalnosti, a vodja ene najbolj priljubljenih glasbenih platform BandLab s sedežem v Singapurju Kuok Meng Ruj je povsem nasprotnega mnenja. Po njegovi oceni kritiki na vse skupaj gledajo napačno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

BandLab je večinoma brezplačna spletna glasbena delovna postaja in distribucijska platforma, ki ima več kot 100 milijonov registriranih uporabnikov. Nedavno so temu dodali orodje za ustvarjanje glasbe z umetno inteligenco, imenovano SongStarter, ki ustvarja ideje za pesmi iz žanra, ključa, tempa in besedil.

Za ustanovitelja in izvršnega direktorja BandLaba Kuoka Meng Ruja, čigar podjetje je leta 2019 kupilo glasbeno revijo NME, umetna inteligenca ni nadomestilo za pravega glasbenika. “Ne imenuje se SongFinisher. Imenuje se SongStarter. Ne poskuša nadomestiti ustvarjalnosti ljudi … s pristopom prodajnega avtomata s čarobnim gumbom, na katerega pritisnete in se pesem predvaja,” je povedal za AFP. “Še vedno je treba uporabiti človeško ustvarjalnost, da iz tega nekaj nastane.”

Zagovorniki aplikacij, ki so preproste za uporabo, kot je BandLab, pravijo, da so napravili revolucijo v glasbeni industriji, saj so umetnikom omogočili, da so sami tudi producenti in da so na lestvice uvrstili poceni posnetke iz spalnice. A številni glasbeniki so zaskrbljeni, da bo umetna inteligenca uporabljena za to, da bo posnemala glasove in zvoke, ter da bo profesionalnim umetnikom še težje preživeti v že tako konkurenčni industriji. Kuok, oboževalec Radiohead iz družine milijarderjev, pa verjame, da ni več poti nazaj od premika k večji samoprodukciji.

Enega največjih uspehov BandLaba je dosegel ameriški indie umetnik David Burke, bolj znan z imenom d4vd. S pesmijo Romantic Homicide, pri kateri se je popolnoma zanašal na aplikacijo za snemanje, je nedavno presegel milijardo predvajanj na Spotifyu.

Med novejšimi funkcijami, ki jih uvajajo z umetno inteligenco, je tudi Voice Cleaner, zasnovan za izboljšanje kakovosti vokalnih posnetkov. Kuok si želi, da kritiki umetne inteligence na tehnologijo ne gledajo kot na konec človeške ustvarjalnosti, temveč kot na orodje, ki jo izboljšuje. Po njegovih besedah obstaja veliko scenarijev usodnega dne za vse vrste inovacij v tehnologiji, gledano zgodovinsko pa je to, kar se dogaja z umetno inteligenco, tehnološka evolucija.

Kot primer tega, kako je nova tehnologija nekoč vzbujala strah, je diplomirani matematik iz Cambridgea navedel izum fonografa, kasneje imenovanega gramofon, za katerega so se glasbeniki bali, da bo prinesel konec nastopov v živo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!