Gledališča spet odpirajo svoja vrata: kakšno sezono pripravljajo v MGL

Kultura 11. Sep 202415:24 1 komentar
igralci MGL
Foto: MGL

Po poletnem premoru svoja vrata znova odpirajo gledališča. Tudi Mestno gledališče ljubljansko, ki bo novo sezono otvorilo s premierno uprizoritvijo Kazimir in Karolina v režiji Nine Rajić Kranjac. V nadaljevanju sezone bodo na gledališki oder postavili klasike, avtorske projekte, komedije in drame, prvič pa se bo v vlogi režiserja preizkusil Sebastian Cavazza.

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) že ta mesec napovedujejo dve premierni uprizoritvi, ki bosta uvedli novo sezono na temo Prepovedanih poti, v okviru katere bodo obravnavali motive, kot so laž, preizkušnja, sum, dvom, presenečenje, sram in ljubosumje. V načrtu je 10 premier, eno polovico bo usmerjala dramska, drugo pa komedijska intonacija.

Tri uprizoritve bodo krstne, pet iger bo prvič uprizorjenih v Sloveniji, dve deli pa bosta iz zakladnice klasike, napovedujejo v MGL s 37-članskim ansamblom.

Sezono bosta otvorili režiserki

Sezono 2024/2025 bo prihodnji četrtek na Velikem odru odprla uprizoritev Kazimir in Karolina v režiji Nine Rajić Kranjac. Dogajanje je umeščeno v začetek 30. let 20. stoletja na znani bavarski Oktoberfest. Odon von Horvath je dramo, ki jo je v slovenščino prevedel Borut Trekman, napisal le leto dni pred Hitlerjevim prihodom na oblast. V naslovnih vlogah bosta nastopila Jana Zupančič in Primož Pirnat.

Nina Rajić Kranjac
Režiserka Nina Rajić Kranjac se bo podpisala pod prvo premiero sezone. (Foto: MGL)

Dan pozneje, 20. septembra, bo na Mali sceni premiera uprizoritve Čas za veselje v režiji beograjske režiserke Anje Suša. Igra v prevodu Marije Zlatnar Moe utelesi pisavo enega najuspešnejših sodobnih norveških dramatikov Arneja Lygreja. V središču zanimanja igre o odnosih sta motiva razhoda in osamljenosti. Četudi je igra postavljena na Malo sceno, bo v njej nastopilo kar devet igralcev, med njimi Judita Zidar, Mirjam Korbar, Nataša Tič Ralijan ter sveži moči ansambla – Klara Kuk in Matevž Sluga.

Na Velikem odru se bo zatem zvrstilo še pet iger, na Mali sceni tri. Oktobra bosta na Velikem odru dve premieri. Najprej bo na vrsti predstava Radost avtorja in režiserja Nejca Gazvode, katere koproducent je Mestno gledališče Ptuj. Osnovna tema je izguba doma, pa tudi pomanjkanje bližine. Dogajalni čas in prostor sta prepoznavna – Ljubljana in Slovenija zdaj. To je Ljubljana previsokih cen, inflacije, Wolta, cenenih literarnih večerov, poceni drog in Redbull vodke, generacijskih konfliktov in nestrpnosti iz pomanjkanja. Nastopili bodo Matej Puc, Diana Kolenc, Klara Kuk in drugi.

Režijski prvenec Sebastiana Cavazze

Sebastian Cavazza se bo v svojem režijskem prvencu uprizoritve Luč ugasne enega najuglednejših sodobnih britanskih dramskih piscev Simona Stephensa posvetil predvsem sočasnosti dogajanja in filmsko realistični igri zasedbe. Nastopili bodo Tanja Ribič, Ajda Smrekar, Branko Jordan in drugi. V drami v prevodu Eve Mahkovic, ki je posvečena avtorjevi mami, je osrednje osišče zanimanja družinska celica.

Sebastian Cavazza in Eva Mahkovic
Sebastian Cavazza bo prvič stopil v vlogo režiserja. (Foto: MGL)

Novembra bo na sporedu zimzelena, a aktualizirana komedija v petih aktih Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Diega de Bree. Igra prinaša prerez družbe, klico revolucionarnega upora zoper nepravični družbeni red in iskro tistega ognja, ki je Slovence tudi duhovno postavil ob bok evropskim narodom. V uprizoritvi bodo nastopili Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Tina Potočnik in drugi. Z avtorsko priredbo Beaumarchaisove satire je Anton Tomaž Linhart (1756-1795) položil temeljni kamen slovenskega gledališča in dramatike, so spomnili v MGL.

Zakonsko dinamiko obravnava tudi uprizoritev Zakaj sva se ločila avtorice Katarine Morano in režiserja Žige Divjaka. Kot napovedujejo v MGL, bosta s svojo občutljivo natančnostjo razgrnila in raziskovala najintimnejši zemljevid partnerskega odnosa dveh sodobnih ljudi. Premiera bo predvidoma januarja 2025.

Žiga Divjak
Žiga Divjak (Foto: MGL)

Zadnja premiera nove sezone na Velikem odru bo komedija Buržoazija, ki jo je Milan Ramšak Marković napisal po naročilu MGL, režirala pa jo bo Nina Ramšak Marković. Igra predstavlja gledališki odgovor na principe dveh filmskih velikanov, Luisa Bunuela in Roya Anderssona, obenem pa tudi nadaljevanje estetike, ki jo je ustvarjalna dvojica Ramšak Marković začela razvijati že v dveh prejšnjih uprizoritvah.

Na odru Male scene bo režiserka Maruša Kink decembra predstavila prvo slovensko uprizoritev drame Ex nemškega dramatika Mariusa von Mayenburga, ki sodi med vznemirljivejše sodobne dramske pisce. Delo je prevedla Anja Naglič. Mayenburg v drami obravnava krizo zgodnjih srednjih let.

V leto 2025 bodo v MGL stopili s premiero melanholične komedije James Brown je uporabljal navijalke v režiji Jane Menger. Priznana francoska dramatičarka Yasmina Reza tokrat z natančno odmerjenimi besedami in strupeno kritičnostjo razkriva dvoličnost na videz uglajenega meščanskega okolja. Dramsko delo je prevedla Alenka Klabus Vesel.

Repertoar Male scene bodo marca sklenili s prvo slovensko uprizoritvijo Vila blok Evropa Lutza Hübnerja, ki bo nastala v priredbi in režiji Barbare Hieng Samobor, ki je delo tudi prevedla. Dramski liki so plastični, notranje psihološke logike čvrste in dosledne, so zapisali v MGL.

Barbara Hieng Samobor
Umetniška vodja Barbara Hieng Samobor (Foto: MGL)

Ob predstavah bodo v MGL v začetku prihodnjega leta gostili tudi regionalni festival Ruta, spomladi pa znova pripravili tradicionalni koncert v Kinu Šiška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje