Jeseni v fokusu Cankarjevega doma mladost: “Lepo je v naši domovini biti mlad”

Kultura 04. Sep 202417:26 1 komentar
Cankarjev dom, velika sprejemna dvorana
Cankarjev dom, velika sprejemna dvorana. (foto Kristina Bursać, arhiv CD)

Prvi del nove sezone Cankarjevega doma (CD) do marca prihodnje leto prinaša vrsto dogodkov različnih umetniških žanrov in za vse generacije. Do prihoda novega leta bo programski fokus na mladih, zato so jesenski del 45. sezone CD tudi poimenovali Lepo je v naši domovini biti mlad.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala generalna direktorica CD Uršula Cetinski, so pripravili niz dogodkov, s katerimi se na področju umetnosti in humanistike sprašujejo, ali je Slovenija prijazna, prijetna in perspektivna družba za mlade. Odgovor na to vprašanje pa bodo poskušali poiskati v sodelovanju z mladimi.

Eden od prvih dogodkov bo razstava desetih likovnih umetnikov milenijske generacije, ki so se šolali na likovnem področju v Sloveniji, trenutno pa ustvarjajo in živijo v tujini. Razstava z naslovom Odprti globus se bo odprla natanko čez teden dni in bo na ogled do 28. novembra.

Na razstavnem področju je vodja razstavnega programa Katarina Hergouth omenila med drugim 15. Slovenski bienale ilustracije, ki bo potekal od 12. decembra do 9. marca prihodnje leto, ter odprtje fotografske razstave Nicka Brandta 31. marca.

Občinstvo v Cankarjevem domu
Občinstvo v Cankarjevem domu (Foto: Valter Leban/BOBO)

Vodja programa resne glasbe, opere in baleta Aleš Drenik je med koncertne vrhunce resne glasbe uvrstil koncert ameriške sopranistke slovenskih korenin Emily Pogorelec z Godalnim kvartetom Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, ki bo v Gallusovi dvorani nastopila v okviru Srebrnega abonmaja 28. septembra. V okviru Zlatega abonmaja bo prvi koncert 25. oktobra, ko bodo nastopili Bamberški simfoniki pod taktirko Jakuba Hruše in s solistom, pianistom Daniilom Trifonovom.

Na letošnjem gala večeru opernih arij ob izteku letošnjega leta bosta 27. decembra ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor in dirigentu Simonu Krečiču kot solista nastopila urugvajski tenorist Edgardp Rocha in mezzosopranistka Nuška Drašček.

CD bo tudi v novi sezoni gostil koncerte Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Oba orkestra imata letos nova glavnega dirigenta. Prvim dirigira gruzijski dirigent Kahi Solomnišvili, drugim Lio Kuokman iz Macaa.

Glasbe iz različnih koncev sveta bo ponovno slišati v abonmaju Glasbe sveta. Vodja programa jazza in glasb sveta Tina Lešničar je med drugim izpostavila uvodni koncert malijskega glasbenega para, ki ga sestavljata glasbenika Amadou in Mariam ter se po 11 letih ponovno vračata v Ljubljano. 13. oktobra bo koncert alžirske glasbenice Azize Brahim.

Raznovrstno glasbo prinašajo tudi Cankarjevi torki, v okviru katerih bo 15. oktobra prvič v Sloveniji nastopil kubanski jazzovski pianist Haroald Lopeza-Nussa. Teden dni prej bo Cankarjeve torke v novi sezoni uvedla mongolska pevka Eng.

Prvič tudi festival slovenske etno glasbene ustvarjalnosti

Med koncerti v Cankarjevem domu velja izpostaviti še koncert hrvaške dive z edinstvenim glasom Josipe Lisac 29. novembra ter koncert Vlada Kreslina, ki bo nastopil kar trikrat in sicer od 16. do 18. decembra.

V CD letos prvič prihaja tudi festival slovenske etno glasbene ustvarjalnosti Godibodi, ki bo 22. in 23. oktobra potekal že sedemnajstič in bo v dveh dneh ponudil štiri koncerte (Hostnik & Krečič, Kiki, Belin in Nakana). Po besedah programskega vodje festivala Janeza Dovča jim je skupno, da gre za predstavitve novih albumov.

Pestro bo tudi na področju gledališča in sodobnega plesa. Vodja gledališkega in sodobnoplesnega programa Andrej Jaklič je izpostavil novo produkcijo režiserja in umetniškega direktorja Avignonskega festivala Tiaga Rodriguesa, ki bo z državnim dramskih gledališčem Copmedie-Francasise v CD gostoval 7. in 8. oktobra s predstavo Hekuba, ne Hekuba. Dober mesec dni kasneje bo ljubljanska premiera koprodukcijske, večjezične predstave Sveta Ivana Klavniška Bertolda Brechta z izvirno glasbo skupine Laibach. Črno mašo kapitalizma bo spremljal tudi strokovni kolokvij z naslovom V goščavi kapitalizma.

Liffe
Foto:Žiga Živulović jr. /BOBO

Na letošnjem Liffu v fokusu japonski modernistični klasik

Na odru CD bo 7. februarja po januarski mariborski premieri še ljubljanska premiera odrske priredbe romana In ljubezen tudi Draga Jančarja Drame SNG Maribor. Pod režijo se podpisuje Luka Marcen, pod odrsko priredbo pa poleg režiserja še Tatjana Doma.

Od 13. do 24. novembra bo potekal 35. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), na katerem bo na ogled skoraj sto filmov. Kot je danes med drugim povedal njegov programski direktor Simon Popek, bo letos retrospektiva namenjena grško-francoskemu cineastu Costi Gavrasu, v fokusu pa bo japonski modernistični klasik Yasuze Masumure. Za ljubitelje nemih filmov bo 28. decembra na ogled film Zora z novo glasbo Andreja Goričarja.

V okviru Alminih večerov in Salona z razgledom se bodo v CD zvrstili številni literarni večeri.

Za otroke in mladino so v CD na voljo trije abonmaji s številnimi dogodki. Med drugim so za letošnjo sezono pripravili osveženo predstavo Igralec, ki je od leta 1995 do pandemije covida-19 doživela več kot 400 ponovitev. Režijo so tokrat zaupali protagonistu prvotne predstave Igorju Samoborju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje