Knjige pod koši: kaj se zgodi, ko poezija in šport nista več nasprotnika?

Kultura 24. Maj 202311:43 0 komentarjev
Žoga na Vodmatu
Esad Babačić/Twitter

Jutri se bo na košarkarskem igrišču na Vodmatu v Ljubljani odvil dogodek Knjige pod koši, ki ga organizira književnik in publicist Esad Babačić. Igrišče bo odprto za vse, ki se bodo želeli pomeriti v metanju parketov, med čakanjem na koš pa bodo lahko udeleženci napisali tudi svojo pesem ali brali knjige. Babačić upa na srečanje dveh svetov – kulture in športa – na odprtem igrišču.

Na Vodmatu v Ljubljani se bo jutri ob 10. uri začel Dan radosti oziroma akcija Knjige pod koši – košarkarsko igrišče, na katerem so igrali mnogi znani slovenski košarkarji, bo odprto za vse, ki bi se želeli pomeriti v metanju parketov.

Akcija Knjige pod koši je nadgradnja akcije Verjemi v svoj koš, ki skrbi za obnovo košarkarskih igrišč po Sloveniji. Prva ambasadorja za Verjemi v svoj koš sta bila Jure Košir in Radoslav Nesterović, kasneje pa so se pridružili še mnogi drugi, recimo Jaka Laković, Marko Milić, Samo in Beno Udrih. S Knjigo pod koši zdaj poskušajo povezati kulturo in šport.

“Obstaja nekakšen prepad med kulturo in športom, ki ga nikakor ne moremo premostiti. Rad bi, da ljudje, ki imajo radi knjige, pomagajo športnikom, ki morda berejo premalo. Ali pa včasih tudi ne vedo, kaj bi brali. Upam na srečanje teh dveh svetov na odprtem igrišču,” je o namenu akcije več povedal njen pobudnik književnik in publicist Esad Babačić.

Metanje parketov je igra, ki praktično v vsaki regiji nosi svoje ime. “V vsaki regiji so imeli svojo igro in so bili vanjo tako močno zaljubljeni, da jim je bilo mar, kako jo igrajo v drugih regijah,” pravi Babačić.

Kot dodaja, gre za res preprosto igro, ki jo lahko igrajo praktično vsi.

“Pri parketih se brišejo tudi starostne omejitve. Starejši zelo pogosto premagajo mlajše, amaterji  velikokrat premagajo profesionalce. Pri parketih namreč obstajajo ’šuterji’, strelci amaterji, ki so tako dobri, da se jih bojijo tudi marsikateri aktivni sedanji in nekdanji košarkarji,” je čar parketov opisal sogovornik. Primerov, ko so tako imenovani naturščiki na lokalnih igriščih premagali profesionalce, je po Babačićevih besedah toliko, da bi jih lahko združili v knjigo.

Esad Babačić
Borut Živulović/BOBO

Udeleženci dogodka bodo lahko napisali tudi svojo pesem in z njo tekmovali za naziv Najboljša pesem pod koši. “Vedno smo ure in ure čakali na klopcah, kdaj bomo prišli na vrsto za igro, zdaj pa sem se spomnil, kaj lahko počnemo vmes – ko bodo drugi igrali, bomo mi pisali. Pesmi. To je krasna simbioza. Pesnikov in pesnic, ki imajo radi šport, košarko, je veliko. In obratno, tudi med košarkarji je veliko pesnikov, ki se skrivajo. Skrivajo za žogo,” je idejo pojasnil Babačić.

Kot pravi Babačić, je pri parketih krasno, da je vedno možna improvizacija. Tako bodo o najboljši pesmi preprosto odločali pesniki in pesnice, ki se bodo jutri zbrali na dogodku na Vodmatu.

Na voljo bo tudi knjige, med drugim Antologija slovenske poezije športa, ki med drugim vsebuje pesmi našega znamenitega smučarja Roka Petroviča, pa tudi številne pesmi o košarki. “V pesmih se omenja tudi Dončića,” je še dodal Babačić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!