Legendarna hrvaška avtorica o bolezni: “Operirajo le 5 % srečnežev. Jaz sem ta”

Kultura 27. Jun 202419:21 1 komentar
Vedrana Rudan
Foto: Facebook/Vedrana Rudan

Legendarna hrvaška novinarka in pisateljica Vedrana Rudan je v začetku maja sporočila, da je težko zbolela. Zdaj je povedala, da ima izjemno redek rak žolčevodov in izdala, da je med redkimi srečneži, ki so jih lahko operirali. Ob tem je v ostrem zapisu v svojem slogu kritizirala navdušenje Hrvatov nad nogometom in sočasno umanjkanje spoštovanja do zdravstvenih delavcev.

“Tisočkrat sem si predstavljala trenutek – pisatelji imamo bujno domišljijo – kako je videti, ko k tebi pristopi zdravnik, brez nasmeha v očeh, in pravi … Bom omedlela? Znorela? Se začela jokati? Se spraševala, zakaj ravno jaz?” je kolumnistka in hrvaška književnica Vedrana Rudan začela majski zapis na svojem blogu, v katerem je razkrila, da je hudo zbolela.

V novem zapisu na Facebooku je v sredo razkrila, da je njen rak izjemno redek, in sicer rok žolčevodov. “Nekje sem zasledila, da imaš od prvih simptomov do smrti kar tri mesece časa, da prevaraš moža, razdediniš otroke ali ljubimca pošlješ k vragu,” je ob tem zapisala.

Po njenih besedah je možno operirati le 5 odstotkov bolnikov s to vrsto raka, ona pa je bila med njimi. Najprej jo je čakalo obsevanje, da so ji, kot se je izrazila, “požgali” raka. Nato je zdravljenje nadaljevala v zagrebški bolnišnici Merkur. “Tam delajo nadljudje. Zdravniki, medicinske sestre, sobarice, kuharji, terapevti, medicinski bratje … Presajajo organe, obujajo mrtve, ki se nato vrnejo v telovadnico … A izredno redko – morda le na mednarodni dan transplantacij – jim kdo potisne mikrofon pod nos, da bi o svojem delu spregovorili za medije,” nadaljuje v zapisu.

Vedrana Rudan je nato opisala trenutek, ko je po operaciji, ko so ji presadili “ne ve, koliko organov”, ležala v postelji in poslušala Hrvate, ki so kričali v daljavi. Slavili so zmago Dinama. “Kaj mi praznujemo. Kaj mi praznujemo?! V Merkurju nadljudje v popolni tišini delajo čudeže, ki jih komaj razumemo, čudeže, ki so čudeži tudi v svetovnem merilu, a razuzdana množica pod vodstvom retardiranih politikov slavi delo dlakavih nog,” je bila ostra.

Županu Zagreba je v zapisu očitala, da na mednarodni dan darovanja in transplantacije na glavnem trgu ni izobesil zastav treh zagrebških bolnišnic in “počastil pravih herojev Hrvaške”.

Kar nekaj vrstic je namenila tudi obsojanju vseh politikov, ki so se v spremstvu partnerk, otrok ali drugih ljudi odpravili na tekme evropskega nogometnega prvenstva v Nemčijo.

“Zame in za sto tisoč bolnih in zdravih pametnih državljanov Hrvaške bi morali biti zdravniki, kot je Stipe Jadrijević (kirurg, ki je operiral pisateljico, op. a.), naši heroji. Kadar le lahko, poskušam biti objektivna, zato bom tudi tokrat. Tudi Jadrijević, junak junakov, je bil na mojo grozo na tekmi v Berlinu. Zakaj niti bogovi niso popolni?” je zaključila svoj zapis.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje