Letni kino Slovenske kinoteke posvečen prepletu filma in poezije

Kultura 06. Avg 202421:22 0 komentarjev
Slovenska kinoteka
Foto: Slovenska kinoteka/Facebook

Slovenska kinoteka bo med 9. in 24. avgustom delovala na prostem. Na zelenici muzejske ploščadi Metelkova bo poskrbela za letni kino, ki ga bodo odprli z digitalno restavriranim filmom Slike iz življenja udarnika Bahrudina (Bata) Čengića iz leta 1972. Projekcije na prostem bo sklenila deseta edicija festivala kratkega filma FeKK.

Otvoritvenemu filmu bodo sledile projekcije filmov Moje 20. stoletje, ki ga je režirala Ildiko Enyedi, Tropska bolezen Apichatponga Weerasethakula, ki je leta 2004 na festivalu v Cannesu prejela veliko nagrado žirije, ter zmagovalni glasbeni videospoti 15. festivala Tresk. Zadnje so pripravili v sodelovanju z Radiem Študent.

Med 13. in 18. avgustom bo nato sledil osrednji del letnega kina, poimenovan Poletje na platnu in med platnicami, s katerim že nekaj poletij v središču Ljubljane povežejo filme in knjige.

Letošnjega so posvetili prepletu filma in poezije, poleg izbranih filmov in knjig pa so povabili tudi nekaj gostov, s katerimi se bodo pogovarjali tako o poeziji kot o poeziji podob. “Med filmom in poezijo so stkane neštete vezi, ki prepletajo besede in podobe, glasbo in ritem, zvene in tišine. Poezija navdihuje številne filmske ustvarjalce, filmske podobe pa sooblikujejo nove pesniške intervencije,” so ob tem zapisali v kinoteki.

V spomin deseti obletnici smrti Šalamuna

Poletje na platnu in med platnicami bodo odprli s filmom Sajat-Nova: Barva Granata iz leta 1969, v katerem je režiser Sergej Paradžanov skozi izrazito poetičen filmski jezik predstavil velikega armenskega pesnika in glasbenika iz 18. stoletja Harutjana Sajakjana. S projekcijo bodo obenem obeležili stoletnico režiserjevega rojstva.

Spomnili se bodo tudi desete obletnice smrti Tomaža Šalamuna, in sicer z dokumentarnim portretom Buča na vroči strehi sveta, ki preplete intervjuje, redke arhivske posnetke in pesnikova branja lastne poezije, ter pogovorom, v katerem se bodo avtor filma Jeffrey Young, pisateljica Erica Johnson Debeljak in pesnik Gregor Podlogar med drugim spraševali o tem, s čim Šalamun nagovarja še danes.

V tem delu bodo prikazali še dela filmskih velikanov Piera Paola Pasolinija, Jima Jarmuscha, Royja Anderssona in Abbasa Kiarostamija.

Letni kino bo sklenil šestdnevni festival kratkega filma FeKK, ki nastaja v sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken. Letošnjo, deseto edicijo so podnaslovili To ni faza/It’s not a phase, osrednji poudarek pa bo po tradiciji namenjen mednarodnemu in domačemu tekmovalnemu programu ter predstavitvi aktualnih kratkometražnih produkcij iz širše regije.

Celoten spored letnega kina si lahko ogledate na spletni strani Slovenske kinoteke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!