Letošnja edicija festivala Grounded v ospredje postavlja temo rasizma

Kultura 22. Avg 202419:40 0 komentarjev
Festival Grounded
Festival Grounded (Foto: Nik Rovan/BOBO)

V Ljubljani se je začel festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma Grounded. V letošnji izdaji, ki bo potekala do sobote, se bodo posvečali temi rasizma zlasti v povezavi z antipalestinskim rasizmom in dekolonialnim odporom. Teoretska razmišljanja bodo dopolnjevali koncerti elektronske glasbe.

Povod za temo so organizatorji našli v lanskem napadu Hamasa na Izrael, teoretsko izhodišče za razmišljanje o rasizmu pa med drugim pri nemško-ameriški filozofinji Hannah Arendt, ki je izpostavila vez med rasizmom, kolonializmom in antisemitizmom. Med drugim je opozarjala, da je rasistično nasilje evropskega kolonializma v Afriki tlakovalo pot nacističnemu antisemitizmu, ki je temeljil na rasni hierarhiji in privedel do grozot holokavsta.

V program festivala so povabili več gostov, tudi iz tujine, s katerimi se bodo pogovarjali o izbrani temi. Med njimi bo palestinska publicistka Abir Kopty, ki živi v Berlinu. Spregovorila bo o pristranskosti globalnih medijev in pomenu za Palestino ob njenih prizadevanjih za osvoboditev.

Nekdanji predsednik države Danilom Türkom je spregovoril o genocidu in mednarodnemu političnemu sistemu, pripravili pa so tudi okroglo mizo z naslovom Palestina in rasizem kolonializma danes, na kateri so sodelovali teoretiki Wafaa Alburai, Marina Gržinić, Primož Šterbenc in Grega Ulen. V program so med drugim uvrstili tudi srečanje propalestinskih iniciativ z Balkana.

Festival Grounded
Festival Grounded (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Pogovorni del festivala poteka v Pritličju, glasbeni pa na Metelkovi, kjer bo nastopilo več domačih in tujih akterk in akterjev klubske glasbe. Med njimi bodo Akiko Haruna iz Velike Britanije, ugandska producentka Turkana in Rama iz Egipta ter Luka Prinčič, ki bo z zasedbo predstavil nov album.

Festival sta med drugim podprla Mirovni inštitut ter oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo na Filozofski fakulteti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!