Mineva sto let od rojstva enega največjih ameriških pisateljev povojnega obdobja

Kultura 30. Sep 202407:51 0 komentarjev
Geraldine Chaplin in Truman Capote
Geraldine Chaplin in Truman Capote (Foto: PROFIMEDIA)

Pred sto leti se je rodil ameriški pisatelj Truman Capote (1924–1984), ki velja za enega najpomembnejših ameriških pisateljev povojnega obdobja. Napisal je več kratkih zgodb, romanov in dram. Najbolj je poznan po romanih Zajtrk pri Tiffanyju ter Hladnokrvno: Zvesto po resnici povzeto poročilo o četvernem umoru in njegovih posledicah.

Rodil se je v New Orleansu v ameriški zvezni državi Louisiana kot Truman Persons. Starša sta se ločila, ko je bil star dve leti. Del otroštva je preživel pri različnih sorodnikih v Monroevillu v Alabami, v zgodnjih 30. letih minulega stoletja pa se je pridružil materi in premožnemu očimu Joseju (Josephu) Garcii Capotu v New Yorku. Leta 1935 ga je Jose Capote posvojil in tedaj je prevzel je njegov priimek. Družina se je pozneje ustalila v Milbrooku v Connecticutu.

Kot navaja spletna enciklopedija Britannica, je pisati začel že v mladosti, njegove izkušnje iz otroštva so bile podlaga za številna zgodnja leposlovna dela. Njegov prvi objavljeni roman Drugi glasovi, druge sobe (1948) je bil sprejet kot delo mladega obetavnega pisatelja. Leta 1949 je izšla zbirka kratkih zgodb A Tree of Night, and Other Stories in leta 1951 roman The Grass Harp.

Zajtrk pri Tiffanyju iz leta 1958 je najprej kupila revija Harper Bazaar, a ga je prodala reviji Esquire, ki ga je objavila v podlistkih. Zgodba, postavljena na Manhattan in v zadnja leta druge svetovne vojne, je pripoved o mladem, samotarskem pisatelju brez prebite pare, ki ga v svoj sijajni vrtinec bleščečih zabav, visoke družbe in brezskrbnega koketiranja povleče očarljiva, samosvoja soseda Holly Golightly. V času, ko se od žensk zahteva poštirkanost, je Holly predrznica, ki pluje skozi življenje, kot da je vse ena sama velika zabava. Za svoje glavno poslanstvo pa si izbere lov na bogatega in vplivnega moža.

Truman Capote v newyorškem studiu 54
Truman Capote v newyorškem studiu 54 (Foto: PROFIMEDIA)

Po knjigi je bil posnet istoimenski film z Audrey Hepburn v vlogi Holly. Scenarij za film iz leta 1961 v režiji Blaka Edwardsa je napisal George Axelrod. Film je osvojil dva oskarja, in sicer za najboljšo glasbo in za izvirno pesem Moon River.

Roman Hladnokrvno: Zvesto po resnici povzeto poročilo o četvernem umoru in njegovih posledicah je najprej izšel leta 1965 v več delih v reviji The New Yorker, še istega leta pa je izšla tudi knjižna različica. Vsebina temelji na resničnih dogodkih, četverem umoru iz 60. let minulega stoletja, ko sta mladoletna postopača, Nick Hickock in Perry Smith, brez posebnega motiva, praktično iz gole zabave, umorila več članov družine Clutter v Kansasu.

Roman ga je dokončno izstrelil med zvezde. Živel je živahno družabno življenje, bil je znan po svoji bistroumnosti in ljubezni do govoric, zato je postal stalnica v visoki družbi in zaupnik številnih družabnic, med njimi urednice Babe Paley in modne ikone iz 50. in 60. let minulega stoletja Slim Keith.

Foto: PROFIMEDIA

V drugi polovici 60. let minulega stoletja je postajal vse bolj odvisen od drog in alkohola, kar je dušilo njegovo produktivnost. Poleg tega so se v letih 1975–76 v reviji Esquire pojavili odlomki iz načrtovanega dela, ki ga je imel za svojo mojstrovino, družbene satire z naslovom Answered Prayers, v katerem je neprizanesljivo upodobil tako svoje prijatelje kot sovražnike. Postal je družbeni izobčenec, njegove težave z alkoholom in drogami pa so se še poslabšale.

Umrl je 25. avgusta 1984 v Los Angelesu v Kaliforniji. Knjiga, ki ob njegovi smrti ni bila dokončana, je leta 1986 izšla pod naslovom Answered Prayers: The Unfinished Novel, še navaja Britannica.

Poleg romana Hladnokrvno: Zvesto po resnici povzeto poročilo o četvernem umoru in njegovih posledicah ter Zajtrka pri Tiffanyju sta v slovenskem prevodu na voljo še roman Drugi glasovi, druge sobe in zbirka kratke proze Glasba za kameleone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!