Morbiden in mestoma ciničen Gorkičev film prejel mednarodno nagrado

Kultura 03. Okt 202412:50 0 komentarjev
Prizor iz filma Smrtna ura
Prizor iz filma Smrtna ura (Foto: 666 Productions)

Smrtna ura, kratki igrani film scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča, bo v prihodnjem tednu doživel južnoameriško premiero na 20. festivalu Transterritorial de Cine Underground, ki poteka v več mestih v Argentini. Regijsko premiero je doživel na 18. srbskem festivalu fantastičnega filma v Beogradu, kjer je bil tudi nagrajen.

Film je na festivalu v Beogradu, ki se je sklenil v torek, prejel nagrado koskar za najboljši regionalni film. Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), je strokovna žirija v obrazložitvi zapisala: “Film, ki ga preprosto ne boste pozabili, močna alegorija o zapravljenem času, nesmislu življenja nasploh, globoko vznemirjujoče ogledalo vseh nas, blaženo nezavednih sužnjev vzorcev in šablon, realiziran na izviren način in z odličnimi igralskimi rešitvami.”

Sledi južnoameriška premiera na festivalu Transterritorial de Cine Underground, ki bo do 13. oktobra potekal v več mestih v Argentini. S poudarkom na eksperimentalni in neodvisni kinematografiji festival že dve desetletji zagotavlja platformo za raznolike glasove, ki izzivajo mainstream pripovedi in spodbujajo ustvarjalno svobodo v svetu filma.

Gorkičev film, ki je imel nacionalno premiero poleti v tekmovalnem programu 20. Grossmannovega festivalu fantastičnega filma in vina v Ljutomeru, pa bo prikazan tudi v tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma Portorož, ki bo potekal med 22. in 27. oktobrom, so sporočili s SFC.

Prizor iz filma Smrtna ura
Prizor iz filma Smrtna ura (Foto: 666 Productions)

Kratki igrani film Smrtna ura je nastal po literarni predlogi, stripu Kostje Gatnika Magna Purga iz leta 1977. Poleg kultne stripovske predloge film odlikuje igralska zasedba z Borisom Cavazzo, Sebastianom Cavazzo in Markom Jacobom Cavazzo v glavnih vlogah.

Morbidna in mestoma cinična pripoved spremlja življenje Urbana, ki je od rojstva do smrti ujet v brezosebne in monotone vsakodnevne vzorce. Leta neprizanesljivo minevajo, Urban odraste in se postara, neumorne repeticije pa vztrajno kot delovni stroj obvladujejo njegov enolični vsakdan. Trenutek pred smrtjo pa se Urbanu le utrne, kaj je smisel življenja, so vsebino filma povzeli pri SFC.

V filmu sta zaigrala še Julijan Pop-Tasič in Natan Resnik. Avtorsko ekipo filma sestavljajo še direktor fotografije Igor Pečoler, avtorja glasbe Dana Greif Lenarčič in Boštjan Kačičnik, kostumografinja Sanja Grcić, scenograf Zoran Lesjak, oblikovalka maske Eva Uršič, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik.

Film je nastal v produkciji Zavoda 666 Productions, koproducenti so NuFrame, Zvokarna in Kerozin. Film je nastal s finančno podporo SFC in tehnično podporo Filmskega studia Viba film Ljubljana.

Prizor iz filma Smrtna ura
Prizor iz filma Smrtna ura (Foto: 666 Productions)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!