Na beneškem filmskem festivalu premiera filma o kontroverzni nemški režiserki

Kultura 22. Avg 202421:47 0 komentarjev
Leni Riefenstahl
Leni Riefenstahl(Foto: PROFIMEDIA)

Nemška televizijska producentka in moderatorka Sandra Maischberger stoji za dokumentarnim filmom o kontroverzni nemški cineastki Leni Riefenstahl, ki ga bodo premierno prikazali na filmskem festivalu v Benetkah. V pogovoru za nemški tednik Die Zeit je Maischberger med drugim menila, da je bila Riefenstahl zaprisežena fašistka in nacistka.

Leni Riefenstahl je zaslovela kot režiserka nacističnih propagandnih filmov, najbolj znan film je Zmagoslavje volje. V javnosti pa se je sama vedno izrekala za apolitično.

Dokumentarni film Riefenstahl, ki ga bodo na mednarodnem festivalu v Benetkah premierno prikazali 30. avgusta, je režiral nemški režiser Andres Veiel.

Za film je Sandra Maischberger raziskala režiserkino zapuščino, ki je bila shranjena v okoli 700 škatlah. V njih je našla veliko različnih predmetov, kot so avdiokasete, na katere je Riefenstahl snemala telefonske klice in sporočila s telefonske tajnice, pa tudi pogovore s starimi in novimi nacisti.

Leni Riefenstahl in Adolf Hitler
Leni Riefenstahl in Adolf Hitler (Foto: PROFIMEDIA)

“Benetke so pravi kraj za premiero”

Maischberger se je z Riefenstahl osebno srečala leta 2002 na intervjuju za njen stoti rojstni dan. “V nekem trenutku sem pomislila, da laže. Od nje nisem izvabila ničesar. In mislila sem, da to tako preproste ne gre,” je povedala producentka in dodala, da je prav zaradi tega nastala ideja za dokumentarni film.

Kot je še dodala, filma ni želela posneti samo za poznavalce, ampak tudi za generacijo svojega 17-letnega sina, ki še nikoli ni slišal za ime Leni Riefenstahl. Prav se ji zdi, da bodo dokumentarec prikazali na festivalu v Benetkah, kjer je Riefenstahl v poznih 30. letih minulega stoletja prejela dve nagradi, med drugim za svoj dokumentarec o olimpijskih igrah leta 1936.

“Naša premiera bo v državi, kjer predsednica vlade na ulicah dovoljuje množične fašistične pozdrave. V tej evropski sedanjosti, v kateri smo priča vzponu desnopopulističnih, postfašističnih in neonacističnih gibanj, so Benetke dejansko pravi kraj za premiero,” je še dodala.

Riefenstahl se je rodila 22. avgusta 1902 v Berlinu. Študirala je slikarstvo in umetniško pot začela kot plesalka. Max Reinhardt jo je angažiral za svoje gledališče Deutsches Theater. Poškodba kolena je pretrgala njeno obetavno plesno kariero, posvetila se je igri, filmski režiji in produkciji ter reportažni fotografiji. Umrla je leta 2003 v bavarskem Pöckingu ob Starnberškem jezeru.

Leni  Riefenstahl
Leni Riefenstahl (Foto. PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!