Na Ljubljanskem gradu bodo pod milim nebom zasijale filmske zvezde

Kultura 11. Jul 202415:51 0 komentarjev
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Na Ljubljanskem gradu bo do 3. avgusta potekal tradicionalni Film pod zvezdami. Predvajali bodo 24 filmov, med uspešnicami bo na ogled šest premier oziroma predpremier, slovenski film in slovenska manjšinska koprodukcija. Film pod zvezdami danes odpira finski film Jesensko listje (Kuolleet lehdet) režiserja Akija Kaurismakija.

Film je letos prejel nagrado žirije v Cannesu in nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film leta. Projekcijo bo pospremila predpremiera kratkega filma Mož, ki ni mogel molčati Nebojše Slijepčevića, dobitnika letošnje zlate palme za najboljši kratkometražec.

V petek bodo predvajali film Nesrečna bitja (Poor Things) režiserja Yorgosa Lanthimosa, v katerem v glavnih vlogah nastopata hollywoodska zvezdnika Emma Stone in Mark Ruffalo.

Satirična različica Frankensteina je v Atenah rojenemu režiserju prinesla zlatega leva na festivalu v Benetkah. Emma Stone je za vlogo Belle Baxter prejela svojega drugega oskarja, film pa je prejel tudi pet britanskih filmskih nagrad bafta.

Prizor iz filma Nesrečna bitja
Prizor iz filma Nesrečna bitja (Foto: PROFIMEDIA)

Prihodnji torek sledi druga predpremiera, italijanska komična drama Jutri je še en dan (C’e ancora domani) režiserke Paole Cortellesi. Zgodba, ki govori o ženski, ki je žrtev fizičnega in čustvenega nasilja svojega moža, je postavljena v čas povojnega Rima, ko so Italijanke prvič dobile volilno pravico.

Režijski prvenec Cortellesi pa je bil v Italiji razglašen za najuspešnejši film lanskega leta ter hkrati za najdobičkonosnejši italijanski film vseh časov, ki ga je režirala ženska.

C'e ancora domanI
Prizor iz filma C’e ancora domanI (Foto: PROFIMEDIA)

V soboto je na sporedu iranska romantična komedija Moja najljubša torta (Keyke mahboobe man), ki po besedah režiserjev Maryam Moghadam in Behtasha Sanaeeha slavi ženske, življenje in svobodo. Film je bil del letošnjega tekmovalnega programa Berlinala.

Z letošnjega Cannesa prihaja tudi film, ki ga je zrežirala umetna inteligenca, francosko Drugo dejanje (Le deuxieme acte) režiserja, scenarista in fotografa Quentin Dupieux, ki se je uveljavil kot zvezdnik absurdnih komedij. Film bo kot predpremiera na ogled 25. julija.

Eden od pričakovanih filmov letošnjega leta je predpremiera Odrešitve za začetnike slovenske režiserke Sonje Prosenc. Celovečerec, ki raziskuje sodobna družbena vprašanja, je imel v začetku junija svetovno premiero na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku. Na sporedu Filma pod zvezdami je 30. julija.

Prizor iz filma Odrešitev za začetnike
Prizor iz filma Odrešitev za začetnike (Foto: arhiv studia)

Za zaključek Filma pod zvezdami bo 3. avgusta predpremierno na ogled film Kneecap režiserja in scenarista Richa Peppiatta, v katerem člani irske raperske zasedbe Kneecap igrajo same sebe. V predrzni, huronsko smešni biografiji, polni seksa, drog in hip-hopa, na svojevrsten način pozivajo k zaščiti svojega maternega jezika, so zapisali pri Kinodvoru, ki filme pod zvezdami pripravlja v sodelovanju z Javnim zavodom Ljubljanski grad.

Filmi bodo na sporedu vsak dan ob 21.30. Predvajani bodo v izvornem jeziku s slovenskimi podnapisi, pri filmih, katerih jezik ni angleški, pa bodo podnapisi tudi v angleščini. V primeru dežja ali slabe vremenske napovedi filmska projekcija odpade in bo predvajana naslednji dan ob 21. uri v Kinodvoru. V primeru odpovedi predpremiere ali premiere bosta v Kinodvoru dve nadomestni projekciji, so še sporočili iz ljubljanskega mestnega kina. Celoten program Filma pod zvezdami je dostopen na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!