Na Ptuju bodo z branjem Odprtega pisma Evropi odprli Dneve poezije in vina

Kultura 22. Avg 202416:18 0 komentarjev
Dnevi poezije in vina
Foto: @Dnevi poezije in vina/FACEBOOK

Na Ptuju bodo nocoj z branjem Odprtega pisma Evropi odprli 28. festival Dnevi poezije in vina.

Pismo, namenjeno v razmislek odločevalcem in prebivalcem, je letos prispeval poljski pesnik Jacek Dehnel. Festival s svojimi dogodki sicer že poteka, kot častni gostji sta v ospredju danska pesnica Pia Tafdrup in belorusko-ameriška pesnica Valžina Mort.

Z branjem Odprtega pisma Evropi organizatorji festivala zadnjih nekaj let izpostavljajo pereča vprašanja. Poljski pesnik Dehnel je tokrat izpostavil problematiko umetne inteligence na področju literature.

Dnevi poezije in vina tudi v letošnji 28. izdaji združujejo Ptuj in druge kraje s pesniško besedo in vinom. Kurator je ukrajinsko-ameriški pesnik in univerzitetni profesor Ilja Kaminski, ki je po besedah programske vodje festivala Kristine Kočan izbral bogat nabor pesnikov z vsega sveta, ki jih večinoma druži izkušnja dvojnosti bivanja.

Poleg omenjenih treh gostov se bo na Ptuju in v partnerskih krajih predstavilo še 18 pesnikov iz Slovenije in tujine. Slovenski avtor v središču je Zdenko Kodrič, ki bo obenem razstavil svoja fotografska dela. Večji poudarek pa je tokrat namenjen južnokorejski poeziji, ki je tudi del prevajalske delavnice. Kot njene predstavnike so na festival povabili pesnika in performativnega umetnika Kima Kyung Juja ter pesnici in romanopiski Choi Young-Mi in Kim Yi-Deum.

Novost je literarna rezidenca, v kateri bosta na Ptuju ves mesec ustvarjala latvijski pesnik Artis Ostups in litovska pesnica Dovile Bagdonaite, ki bosta prav tako nastopila na festivalu.

Dogodki se že vrstijo. Do sobote bodo potekali v 19 različnih krajih, tudi v Avstriji in na Hrvaškem. Poleg pesniških branj in pokušanja vin so med drugim pripravili še sprehode, filmske projekcije, koncerte, razstave, pogovore in prostorske intervencije. Na osrednjem prizorišču na ptujskem Vrazovem trgu pa je na ogled instalacija Pesmolov kostumografke in umetnice Stanke Vauda Benčevič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!