Nataša Robežnik nova direktorica muzeja novejše in sodobne zgodovine

Kultura 19. Avg 202417:15 3 komentarji
Foto: Gorazd Kavčič

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po predhodnem mnenju sveta in strokovnega sveta javnega zavoda za direktorico Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije imenovala dosedanjo v. d. direktorice Natašo Robežnik.

Mandat direktorice bo Nataša Robežnik nastopila 2. septembra, so danes sporočili z ministrstva za kulturo. Robežnik je po izobrazbi univerzitetna umetnostna zgodovinarka in magistrica znanosti. Ima več kot 18 let delovnih izkušenj na področju muzejske dejavnosti.

Svojo poklicno pot je začela v Gorenjskem muzeju, v katerem je delovala kot pedagoginja. Leta 2006 je pridobila naziv kustodinja, leta 2015 naziv višja kustodinja in leta 2021 naziv muzejska svetovalka. Od konca leta 2021 predseduje Sekciji za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije.

Od leta 2012 je bila zaposlena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer je bila nazadnje vodja pedagoškega oddelka. Konec januarja lani je bila imenovana za vršilko dolžnosti direktorice Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

Ne čelo muzeja, ki je izzval mnoge kritike

Muzej novejše in sodobne zgodovine je bil uradno ustanovljen februarja lani z združitvijo Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve v javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, ki ima status državnega muzeja. Oba predhodna muzeja sta z združitvijo prenehala obstajati kot samostojna javna zavoda.

Združitev muzejev je naletela na negativen odziv pri delu javnosti in politike. Nasprotovanje so med drugim izrazili v SDS in Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. V NSi so tudi napovedali interpelacijo zoper ministrico Vrečko, a so jo kasneje umaknili.

Kritičen do vladnega sklepa je bil tudi takratni direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije Jože Dežman, oglasili so se tudi zaposleni v muzeju, ki so na ministrstvo za kulturo naslovili pismo s pozivom k obojestranski komunikaciji.

Združitev muzejev v nov javni zavod so na drugi strani pozdravili v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever. Skupnost muzejev Slovenije, Slovensko muzejsko društvo in Mednarodni muzejski svet Slovenija pa so v skupni izjavi izrazili prepričanje, da združitev muzejev lahko prinese pozitivne učinke, saj se je s tem muzej, ki v svojih zbirkah hrani najpomembnejše predmete tega obdobja, pomembno kadrovsko okrepil.

Poslanstvo Muzeja novejše in sodobne zgodovine je sistematično evidentiranje, zbiranje, dokumentiranje, proučevanje in hramba ter strokovno in znanstveno raziskovanje premične kulturne dediščino od začetka 20. stoletja do danes.

Muzej utemeljuje svoje poslanstvo na podlagi zbirk s področja začetka 20. stoletja, prve in druge svetovne vojne, obdobja med obema vojnama, obdobja druge svetovne vojne in obdobja po drugi svetovni vojni, obdobja osamosvojitve in življenja v samostojni državi. Muzej obravnava teme političnega, socialnega, gospodarskega in kulturnega življenja, procesa demokratizacije Republike Slovenije in vstopa v Evropsko unijo s področja celotnega ozemlja Slovenije in izven meja matične države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje