NUK ima novega v. d. ravnatelja: ali izpolnjuje pogoje za to mesto?

Kultura 24. Jul 202417:07 2 komentarja
razstava plečnik v mao
Profimedia

Vodenje Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) je kot v. d. ravnatelja prevzel Marijan Rupert. Na funkcijo ga je po objavi razpisal imenovalo ministrstvo za kulturo, saj je dozdajšnjemu ravnatelju Viljemu Lebanu potekel mandat. Leban sicer trdi, da Rupert ne izpolnjuje pogojev za zasedanje tega mesta. Kaj na očitke poreče ministrstvo?

Marijan Rupert, ki z današnjim dnem prevzema vodenje NUK, je doslej vodil knjižnično rokopisno zbirko. Ministrstvo za kulturo, ki ga je na funkcijo imenovalo po objavi razpisa zaradi poteka mandata dozdajšnemu ravnatelju Viljemu Lebanu, pojasnjuje, da Rupert glede na dokumentacijo, s katero razpolagajo, izpolnjuje pogoje za to funkcijo.

Na njegovo imenovanje, ki bo trajalo do imenovanja novega ravnatelja, vendar največ za dobo enega leta, se je namreč odzval dosedanji ravnatelj Leban, ki je v pismu svetu NUK ter vsem vodilnim in vodstvenim delavcem v NUK poudaril, da Rupert ne izpolnjuje pogojev za zasedbo delovnega mesta.

Navedel je sklep o ustanovitvi zavoda, ki med pogoji za imenovanje ravnatelja NUK in posledično tudi za imenovanje v. d. ravnatelja zahteva najmanj deset let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih, od tega najmanj pet let delovnih izkušenj pri vodenju javnega zavoda oziroma službe z enako ali podobno dejavnostjo.

Novi v. d. ravnatelja NUK Marijan Rupert
Novi v. d. ravnatelja NUK Marijan Rupert (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Nanašal se je tudi na zakon o delovnih razmerjih, po katerem je vodilni delavec tisti, ki vodi poslovno področje ali organizacijsko enoto pri delodajalcu in ima pooblastila za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve. Po trenutno veljavnem pravilniku so v NUK kot vodilna delovna mesta opredeljena ravnatelj, pomočniki ravnatelj in tajnik knjižnice.

Kot je v pismu zapisal Leban, Rupert nikoli ni opravljal dela na vodilnih delovnih mestih v NUK in ni imel pooblastil za sklepanje pravnih poslov ali za samostojne kadrovske in organizacijske odločitve ter nikoli ni vodil javnega zavoda ali službe z enako ali podobno dejavnostjo. Po njegovem mnenju zato ne izpolnjuje pogojev za zasedbo tega delovnega mesta.

Nekdanji ravnatelj NUK Viljem Leban
Nekdanji ravnatelj NUK Viljem Leban Rupertu očita neizpolnjevanje pogojev za mesto ravnatelja NUK (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Rupert se na poziv STA za pojasnila še ni odzval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje