Obsedenost družbe s srečo: brezčasno Čehovo delo postavili v sodobni kontekst

Kultura 16. Okt 202414:15 0 komentarjev
Foto: Posnetek zaslona/Antea_arts/Teater Tivoli
Foto: Posnetek zaslona/Antea_arts/Teater Tivoli

V Viteški dvorani ljubljanskih Križank je luč sveta ugledala nova reinterpretacija kanonske predstave Antona Pavloviča Čehova. V predstavi 3 SESTRE REMIX v režiji Ivice Buljana je slovensko-hrvaško-srbska igralska naveza pretresala vprašanje možnosti doseganja prave sreče v dobi instant zadovoljstva. V razprodani dvorani pa so gledalcem poskušali prikazati, da je klasično delo, ki ga je Čehov pred več kot stoletjem napisal za Moskovsko umetniško gledališče, še vedno relevantno tudi za sodobno občinstvo.

Brezčasna mojstrovina ruskega pisatelja in dramatika Antona Pavloviča Čehova Tri sestre, ki velja za prvo gledališko uprizoritev, ki jo je mojster psihološkega realizma napisal prav za Moskovsko umetniško gledališče, je v razprodani Viteški dvorani ljubljanskih Križank sinoči zaživela v novi odrski interpretaciji.

Pod taktirko režiserja Ivice Buljana je umetniška ekipa, zbrana v koprodukciji Teatra TIVOLI in Festivala Ljubljana, premierno uprizorila dramo 3 SESTRE REMIX, v kateri so sodelovali priznani umetniki iz Slovenije, Hrvaške in Srbije.

“Uprizoritev prepleta teater in kinematografijo, ki omogoča vpoglede od bliže in od znotraj ter se spoprijema z univerzalnimi vprašanji časa in prostora, ki jih je pred 120 leti postavil Čehov. Ista vprašanja, ki se nenehno vračajo v krog čutečega slehernika,” so zapisali ob napovedi predstave.

Igralska zasedba, v kateri so Aleksandra Balmazović, Uroš Fürst, Olga Grad, Jernej Markelj, Gal Oblak, Saša Pavlin Stošić, Kaja Petrovič, Jožef Ropoša, Joakim Tasić, Milena Vasić in Lovro Zafred, je kanonsko dramo postavila v nov prostor in čas, in sicer z namenom gledalcu pokazati, da lahko tudi klasična dela, ki so bila napisana pred več kot stoletjem, še vedno ostajajo relevantna tudi za sodobno občinstvo.

Kot so poudarili ustvarjalci predstave, gre za drzno in sodobno reinterpretacijo klasičnega besedila. Tega so umestili v kontekst današnje družbe, ki se osredotoča zgolj na srečo in uspeh.

“Predstava odpira prostor za pomembne družbene debate in ponuja svež pogled na brezčasno Čehovo delo, kar zagotavlja nepozabno gledališko izkušnjo,” so še zapisali. Ob tem je velik poudarek tudi na tem, da naj bo delo predstavljeno inovativno, je poudarila dramaturginja predstave Manca Sevšek Majeršič. Velik poudarek je tako tudi na moderni elektronski glasbi, ki sta jo ustvarila glasbena virtuoza Igor Vićentić in Mirko Vičentič Polič in ki predstavo postavi v novo dimenzijo.

V ospredju predstave je tudi sodobna scenografija z video projekcijami – zasnoval jo je Lazar Bodroža –, ki prikazujejo iluzijo sreče. Prava sreča, ne zgolj površinska, je prav eno ključnih področij, ki ga pretresajo ustvarjalci, ko se sprašujejo, kako v dobi instant zadovoljstva doseči srečo ter kako se soočiti z neizpolnjenimi življenjskimi pričakovanji. Ob tem pa ne gre spregledati tudi vloge umetnosti v zaslepljenem svetu. Je prava sreča v sprejemanju sedanjosti? Jo bodo tri sestre, Maša, Irina in Olga, res našle v Moskvi? Interpretacija Čehova nas opominja, da je družina hkrati blagoslov in breme ter nam hkrati predstavlja vir ljubezni in frustracij.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!