Pokrajinski muzej Maribor išče dela Eduarda Linda. Je kakšno pri vas doma?

Kultura 23. Avg 202414:34 0 komentarjev
Pokrajinski muzej Maribor
Pokrajinski muzej Maribor (Foto: Václav Matoulek/Google Zemljevidi)

V Pokrajinskem muzeju Maribor pripravljajo občasno razstavo, na kateri bodo prvič celovito predstavili življenje in delo Eduarda Linda, manj znanega slikarja nemškega rodu, ki je živel in ustvarjal v Mariboru. Zato se obračajo na javnost za pomoč z informacijami o njegovih delih.

“Delo Eduarda Linda do sedaj še ni bilo obdelano in predstavljeno, zato smo se odločili, da pripravimo razstavo, ki bo predstavila njegovo življenje in delo,” je pojasnila muzejska svetovalka Valentina Bevc Varl.

“O njem smo do sedaj imeli le nekaj skromnih podatkov, na podlagi raziskovanja pa danes vemo, da je bil zelo plodovit in ustvarjalen slikar, ki je naslikal zelo veliko portretov mariborskih meščanov, pa tudi nekaj drugih del. Ukvarjal se je tudi z obnovami slikarskih del za mariborske meščane,” je dodala.

V muzejski zbirki zaenkrat hranijo okoli 40 njegovih del, predvsem mariborskih meščankin meščanov, pa tudi mariborskih županov. “Lahko bi rekli, da je Maribor v drugi polovici 19. stoletja imel svojega lokalnega portretista in slikarja, ki je prevzemal tudi druga naročila,” poudarja Bevc Varl.

V Pokrajinskem muzeju Maribor želijo ustvariti čim bolj popolno evidenco Lindovih del, zato bodo veseli vsake informacije o njegovih delih, ki se nahajajo pri zasebnikih. Razstavo bodo odprli v začetku decembra v razstavišču Kino partizan.

Eduard Lind se je rodil leta 1827 v Hamburgu. V Maribor se je preselil leta 1855 in tu živel in delal do smrti leta 1904. Med prva naročila v Mariboru naj bi sodila poslikava stropa mariborske kadetnice, zgrajene v letih od 1853 do 1856.

Lind se je v Mariboru vključil v evangeličansko skupnost in bil tudi član prezbiterija. “Kot razberemo iz pisnih virov, je bil v Mariboru priljubljen meščan in cenjen slikar. Portretiral je številne meščane in naslikal oljno sliko Križanega, ki je bila leta 1869 nameščena v novozgrajeno evangeličansko cerkev, kjer visi še danes,” je še povedala sogovornica Bevc Var.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!