Portal Fran praznuje 10. obletnico, za snemanje filma iščejo otroke s tem imenom

Kultura 13. Avg 202416:46 2 komentarja
ZRC SAZU
Foto: Žiga Živulovič jr./ BOBO

Ob 10. obletnici jezikovnega portala Fran Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU išče čim več otrok, mlajših od deset let, z imenom Fran. Izbrani bodo nastopili v kratkem filmu, ki ga bodo predvajali na slovesnosti 16. oktobra, ne bo pa namenjen komercialni rabi.

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU bo jeseni obeležil deset let, odkar je zagnal jezikovni portal Fran. Ob obletnici pripravljajo kratki film, za njegovo snemanje pa iščejo kar največ otrok s tem imenom, rojenih leta 2014 in pozneje. Prijave do 31. avgusta zbirajo na e-naslovu [email protected].

Starši naj priimku in rojstni letnici svojega otroka dodajo telefonsko številko, na katero jih bodo poklicali, če bo izbran. Poleg tega lahko dodajo kakšno zabavno podrobnost o tem, zakaj se jim zdi njihov otrok še posebej primeren za nastop v filmu.

Kratki film s Frani bodo predvajali na slovesnosti ob 10-letnici portala Fran 16. oktobra v Atriju ZRC na Novem trgu 2 in ne bo namenjen komercialni rabi, so sporočili z inštituta.

Portal Fran so pred desetimi leti na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU zagnali na pobudo jezikoslovca Kozme Ahačiča. Od takrat so nenehno povečevali število slovarjev in drugih orodij za redne uporabnike in uporabnice slovenskega jezika. Skupno število iskanj na portalu od 14. oktobra 2014 do danes presega 400 milijonov.

Kozma Ahačič
Kozma Ahačič (Foto: Žiga Živulovič jr./ BOBO)

Projekta so se na inštitutu lotili z 20 slovarji, trenutno jih je na portalu 45. Z zadnjo posodobitvijo so mu med drugim dodali nov zgodovinski slovar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje