Pred vrati puljski filmski festival, kjer bodo predvajani tudi slovenski filmi

Kultura 09. Jul 202409:56 0 komentarjev
Pogled na puljsko areno
Pogled na puljsko areno (Foto: PROFIMEDIA)

V Pulju bo od četrtka potekal letošnji 71. filmski festival. V različne programske kategorije so se uvrstili tudi slovenski filmi. Na ogled bodo koprodukcijski filmi: Poslednji heroj, Živi in zdravi ter Mož, ki ni mogel molčati, ter kratka filma Domčani in Zadnji dan pomladi, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Film Poslednji heroj je režiral Žiga Virc, ki se poleg Ize Strehar podpisuje tudi pod scenarij. Slovensko-grško-hrvaško-italijanska koprodukcija je nastala pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc. V glavnih vlogah igrajo Primož Pirnat, Eva Jesenovec, Bine Matoh, Jurij Drevenšek in priznana grška igralka Angeliki Papulija, v filmski ekipi pa so direktor fotografije Fabris Šulin, scenograf Gregor Nartnik, oblikovalka maske Lea Bratušek, kostumografinja Tina Hribernik in direktor filma Tadej Koren Šmid.

V istem programu bo na sporedu tudi celovečerni-igrani film Živi in zdravi črnogorskega režiserja Ivana Marinovića. Film je koprodukcija Črne gore, Srbije, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije in Slovenije.

Slovenski koproducent je produkcijska hiša Spok Films. Glavni producent je Adriatic Western iz Črne gore. Slovenski avtorski delež je k filmu prispeval direktor fotografije Dominik Istenič. V predporočni komični zmešnjavi igrajo Tihana Lazović, Goran Slavić, Momčilo Pićurić, Goran Bogdan, Nikola Ristanovski in drugi.

V Pulju bo na ogled tudi slovenska koprodukcija film Mož, ki ni mogel molčati, letošnji prejemnik zlate palme za kratki film v Cannesu, hrvaškega režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića. Film je nastal v koprodukciji Hrvaške, Francije, Bolgarije in Slovenije. Slovenski koproducent je produkcijska hiša Studio Virc, glavni producent filma je hrvaški Antitalent. Direktor fotografije je Gregor Božič, v eni izmed vlog je nastopil tudi vsestranski umetnik Nebojša Pop Tašić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji. V glavni vlogi nastopa hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, v filmu so zaigrali še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina.

V kategoriji študentskih filmov slovenske barve zastopa režiser in scenarist Jure Štern s kratkim dokumentarnim filmom Domčani, ki spremlja življenje dveh mladostnikov, starejšega Emanuela in mlajšega Timija, ki bivata v mladinskem domu Maribor, enota Slivnica. Na ogled bo še študentski kratki film Zadnji dan pomladi, ki je hrvaško-slovenska koprodukcija. Režiser je Slovenec Jan Krevatin, producent filma Akademija dramske umetnosti – Univerza v Zagrebu.

Novost letošnjega filmskega festivala v Pulju je, da se začne že v četrtek. Kot je na novinarski konferenci dejal umetniški direktor festivala Danijel Pek, si bo na ta način občinstvo lahko ogledalo čim več filmov v petek in konec tedna, tako v večernih kot dnevnih projekcijah. 71. filmski festival v Pulju bo potekal do 18. julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!