Pri Mladinski knjigi izšlo “Veličastnih 30”: poklon slovenskim ilustratorjem

Kultura 10. Sep 202415:10 0 komentarjev
Predstavitev Veličastnih 30
Predstavitev Veličastnih 30 (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Pri založbi Mladinska knjiga (MK) je izšla ilustratorska mapa slovenskih likovnih umetnikov Veličastnih 30, ki je tudi svojevrsten poklon slovenskim ilustratorjem več generacij. Pri založbi želijo tudi prek kompleta Veličastnih 30, za katerim je tudi veliko ročnega dela, širiti zavedanje o pomenu slovenske ilustracije.

Hkrati so Veličastnih 30 tudi uvod v osemdesetletnico Mladinske knjige, Cankarjeve založbe in revije Ciciban, ki bo prihodnje leto. Urednica otroškega leposlovja pri MK Irena Matko Lukan je na današnji predstavitvi Veličastnih 30 označila za prestižen umetniški projekt. Ta je po njenih besedah nastajal približno tri leta.

Tanja Komadina, tudi sama ilustratorka, je pripravila izbor podob in jih likovno uredila. Kot je povedala danes, je izbor zasnovan na uveljavljenih likovnih umetnikih več generacij, ki so se pri svojem umetniškem ustvarjanju predvsem ali povsem posvetili ilustraciji. Za vsako od izbranih ilustracij je po njenih besedah med drugim značilno likovno razkošje in neskončna domišljija.

Pod oblikovanje ilustratorske mape se podpisuje Sanja Janša, katere zamisel je tudi naslov Veličastnih 30. Menila je, da je končni izdelek takšen, da bi ga lahko brez zadrege poslali v vesolje, da predstavlja Slovenijo.

Irena Matko Lukan
Irena Matko Lukan (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

30 reprodukcij ilustracij dopolnjuje skoraj sto strani obsežen katalog s predstavitvijo ilustratorjev. Spremno besedo zanj sta prispevala Andrej Ilc ter Judita Krivec Dragan. Slednja je tudi prispevala zapise k posameznim ilustracijam. Biografije z orisi ustvarjalnosti, citati in izbor nagrad posameznih ilustratorjev v katalogu so delo Maje Logar iz Mariborske knjižnice.

Ilc, sicer uredniški predhodnik Matko Lukan, je danes še izpostavil, da Veličastni 30 opominjajo tudi na to, da slikanice z izvirnimi slovenskimi ilustracijami v današnjih časih niso samoumevne.

Krivec Dragan je med drugim opozorila na izjemen pomen ilustracije kot prvega srečanja otroka s podobo. Temu je s svojo lastno izkušnjo iz otroštva pritrdila tudi ilustratorka Jelka Reichman, ki je še dodala, da če bo samo eno njeno delo samo enega otroka tako navdušilo, kot so njo ilustracije Marlenke Stupice, je dosegla svoj cilj.

Predstavitev Veličastnih 30
Predstavitev Veličastnih 30 (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

V kompletu Veličastnih 30, ki so izšli v omejenem številu 200 oštevilčenih izvodov, so poleg posameznih reprodukcij in kataloga še listina o lastništvu mape, potrdila o lastništvu za vsako ilustracijo posebej s ključnimi podatki o ilustraciji ter pet darilnih map za ilustracije. Cena kompleta je 990 evrov.

V Veličastnih 30 so zastopani ilustratorji Suzi Bricelj, Zvonko Čoh, Daniel Demšar, Bojana Dimitrovski, Tina Dobrajc, Jure Engelsberger, Tomaž Lavrič, Jelka Godec Schmidt, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Maja Kastelic, Anka Kočevar, Maša Kozjek, Polona Lovšin, Marjan Manček, Eva Mlinar, Silvan Omerzu, Lila Prap, Jelka Reichman, Matjaž Schmidt, Igor Šinkovec, Peter Škerl, Damijan Stepančič, Hana Stupica, Marija Lucija Stupica, Marlenka Stupica, Alenka Sottler, Gorazd Vahen, Huiqin Wang in Ana Zavadlav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!